Obilježavanje 150. obljetnice rođenja Marije Jurić Zagorke

0
Komunalac add

Povodom 150. obljetnice rođenja prve hrvatske novinarke i spisateljice Marije Jurić Zagorke danas je položen vijenac i zapaljeni lampaši kod Zagorkine biste u gradskom parku u Vrbovcu. Događanju su prisustvovali zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca Marko Belošević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec Sanja Prijatelj, pročelnica Službe za opće poslove Grada Vrbovca Andreja Tanasković, direktorica Turističke zajednice Grada Vrbovca Jasna Benedik, učenici OŠ Marije Jurić Zagorke sa svojim nastavnicima te ostali građani. Prigodni program vodio je Želimir Štefanović, a nakon toga su prisutni zapalili svijeće pokraj Zagorkine biste. Obilježavanje je organiziralo Pučko otvoreno učilište Vrbovec.

Podsjetimo, Marija Jurić Zagorka rođena je 2. ožujka 1873. godine na imanju Negovec kod Vrbovca. Svoj prvi članak objavila je 1896. godine u časopisu Obzor. Uz karijeru novinarke, Zagorka se počinje baviti i pisanjem. Najpoznatija je kao autorica povijesnih romana u kojima se isprepliću romantične priče s temama iz nacionalne povijesti. Zagorka se borila protiv društvene diskriminacije, mađarizacije i germanizacije te za prava žena. Njezine su knjige i danas popularne i vrlo čitane, a neka prozna djela su dramatizirana i ekranizirana. Umrla je 1957. godine u Zagrebu.

U sklopu obilježavanja 150. godišnjice rođenja Marije Jurić Zagorke večeras će u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta Vrbovec biti otvorena multimedijalna izložba “Hommage Zagorki”. Otvorenje izložbe počinje u 19 sati, a autorica izložbe je Sanda Stanaćev Bajzek.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime