Novosti o izravnim potporama i IAKS mjerama

0
Komunalac add

Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je novosti o popunjavanju Jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2020. godinu elektroničkim putem, putem AGRONET-a. Kako navodi Agroklub.hr, nakon popunjavanja:

  • zahtjev možete potpisati elektroničkim putem, e-potpisom ako posjedujete ePI – e-poljoprivrednu iskaznicu i dostaviti putem AGRONET-a (kliknite na “Podnesi“)  ili
  • zahtjev možete dostaviti bez potpisa uz upisivanje OIB-a nositelja/odgovorne osobe (kliknite na “Dostava bez potpisa“) i Vaš zahtjev će biti uredno i automatski zaprimljen u Agenciji. Europska komisija, podsjećaju, dozvolila je državama članicama da se rok za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2020. godinu može produljiti do 15. lipnja.

U slučaju bilo kakvih pitanja potrebno je kontaktirati Agenciju za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju – kontakt podaci se nalaze ovdje.

Inače, na AGRONET-u su svakom poljoprivredniku dostupni informativni izračuni iz kojih se mogu vidjeti iznosi po svim potporama za 2019. Po završetku poravnanja, Agencija za plaćanja svim će poljoprivrednicima na kućne adrese dostaviti izračun o ukupno isplaćenim potporama temeljem Jedinstvenog zahtjeva za 2019. godinu, a Odluka o ostvarenim pravima bit će dostavljena putem AGRONET-a.

Vezano uz isplatu druge rate i poravnanja, od 0,8 milijardi kuna odobreno je i poslanu na isplatu 0,67 milijardi kuna, od kojih je u petak, 24.4.2020. isplaćeno 0,2 milijarde kuna korisnicima Mjere 11 – Plaćanje za održavanje ili prijelaz na ekološke poljoprivredne prakse i metode, dok je 0,26 milijardi kuna prije same isplate poslano u Poreznu upravu na porezni prijeboj, piše Agroklub.hr.

Preostalo je 0,13 milijardi kuna koji se odnose na IAKS mjere: Mjeru 11 (korisnici koji imaju smanjenja površina ili druga kršenja obaveza), Mjeru 14 (nove potpore: ovčarstvo i kozarstvo), operaciju 10.1.9 i poravnanja potpora.

Podsjetimo, Europska komisija dozvolila je državama članicama produljenje roka za podnošenje Jedinstvenog zahtjeva za izravne potpore i IAKS mjere ruralnog razvoja za 2020. godinu do 15. lipnja 2020. godine.

Više o ovoj temi donosimo u emisiji Za naše selo, u nedjelju od 10 sati.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime