Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Hannah Beckerman: Kad bih ti barem mogla reći – Audreyna se obitelj raspala. Njezine dvije odrasle kćeri, Jess i Lily, otuđene su, a dvije unuke tinejdžerice nikada se nisu smjele upoznati. Tajna stara trideset godina razorila je obitelj, ali postala je i jedino što ih povezuje. Kako tenzije u obitelji rastu, nemogući izbor koji je netko od članova donio prije toliko mnogo godina uskoro će isplivati na površinu. Nakon desetljeća tajni i tišine, kako bi jedna slomljena obitelj mogla pronaći put natrag, put koji ih spaja?

 

Christel Rech-Simon, Fritz B. Simon: Savjeti za preživljavanje za roditelje posvojene djece – Ova je knjiga svojevrstan putokaz posvojiteljima kada se nađu u situaciji bespomoćnosti jer ne razumiju zašto njihova djeca u prilikama naoko očiglednog izbora koji vodi ka uspjehu, nagradama i jasnim pozitivnim ishodima biraju postupke i ponašanja koja se roditeljima čine autodestruktivnima. Knjiga opisuje emocionalni svijet određenog dijela posvojene djece i njima instinktivne izbore, kao i instinktivne reakcije njihovih roditelja te pruža brojne savjete što činiti u određenim situacijama, a što izbjegavati te uvide u izbore koji se djeci s njihovim iskustvom nalažu kao logični. Neki se posvojitelji sa svojom djecom nađu u drami za koju nisu bili pripremljeni. Tim obiteljima „na rubu živčanog sloma“ Christel Rech-Simon i Fritz B. Simon nude praktičnu pripomoć. Autori na tu temu gledaju iz dva smjera: kao posvojitelji i kao iskusni psihoterapeuti. Upravo je zato knjiga Savjeti za preživljavanje za roditelje posvojene djece dobrodošla literatura za stručnu zajednicu, razvojne i školske psihologe, psihoterapeute za djecu i mlade, obiteljske psihoterapeute, pedijatre, učitelje, socijalne radnike, socijalne pedagoge, policijske službenike za mlade i za sve one koji se u svom radu susreću s posvojiteljskim obiteljima.

Zoran Ferić: Suze svetog Lovre – Nakon Sna ljetne noći, za koji je dobio Nagradu Grigor Vitez, Zoran Ferić napisao je još jednu slikovnicu koja se bavi traumatičnom temom u životima roditelja i djece. Ovaj put riječ je o razvodu. Njegov maštovit, duhovit i poetičan tekst ponovo je maestralno ilustrirao Dominik Vuković.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime