Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

John McGahern: Među ženama – „Kad je oslabio, Moran se počeo bojati svojih kćeri.“ Tako počinje roman o mnogočlanoj irskoj obitelji u čijem je središtu dominantni otac prijeke naravi i iznenadnih promjena raspoloženja, oko kojega cijela obitelj oprezno tapka. Ili gotovo cijela, jer najstariji sin Luke napustio je Irsku, roditeljski dom i oca bez riječi te takvim činom otvorio Moranovu rak-ranu. Taj se tvrdi muškarac, bivši ratni veteran, teško nosi s promjenama bilo koje vrste. Kroz njegovu će potresnu borbu da prihvati i sebe i druge u novom svjetlu čitatelji otkriti sve nijanse jedne tihe i ustrajne tiranije, ali i možebitne razloge Moranova straha pred kćerima. John McGahern nezaobilazno je ime irske književnosti dvadesetog stoljeća, a Među ženama najvažniji roman iz njegova opusa. Smješteno u ruralnu Irsku, ovo moderno remek-djelo daje snažan uvid u patrijarhalno irsko društvo, pogođeno mnogim promjenama. Istodobno riječ je o važnoj i dirljivoj studiji obiteljskih odnosa koji su uvjetovani ljudskom snagom i, nadasve, vjernošću.

Zsófia Lóránd: Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji – Kada se govori o 70-im i 80-im godinama 20. stoljeća na području SFRJ, svima pada na pamet novi val s jedne strane ili redovi za kavu i kriza s druge strane, no to je vrijeme otvaranja, vrijeme koje najavljuje promjene, doba kada se sanja demokracija. U tom je vremenu jedna grupa žena odigrala vrlo važnu ulogu ne samo u osvješćivanju prava žena već posredno i u svim drugim promjenama. Ta grupa žena, koju su činile iznimne osobe u Zagrebu, Ljubljani i Beogradu, uvela je pitanje feminizma u javni diskurs. Te su žene pisale eseje i knjige, postavljale dramske predstave, organizirale skupove, osnivale SOS-telefone te se bavile pravnim i političkim pitanjima. Bile su naše prve aktivistice i utrle su put mnogim kasnijim NGO-organizacijama. Priču i povijest tih dvadeset uzbudljivih godina u svojoj je studiji ispisala mađarska znanstvenica Zsófia Lóránd. Feministički izazov socijalističkoj državi u Jugoslaviji povijest je i feminističkoga pokreta i niz osobnih povijesti; to je onaj segment povijesti koji često ostaje neosvijetljen u velikim političkim povijestima. ali bez njega je zapravo nemoguće dobiti cjelovitu sliku događaja prije raspada Jugoslavije i ratova koji će uslijediti. Ova knjiga veličanstvena je posveta svim hrabrim ženama koje se ne boje izreći svoje mišljenje i svoje stavove, povijest koja pokazuje kako borba za pravednije i ravnopravnije društvo nikada ne prestaje.

L. Travers: Mary Poppins – knjiga prva – Uz puhanje vjetra i prasak koji je zatresao kuću, Mary Poppins stigla je u Put trešanja broj sedamnaest. Brže nego što je zatvorila svoj kišobran, preuzela je brigu o djeci obitelji Banks – Jane, Michaelu i blizancima – i zauvijek im promijenila živote. Za razliku od drugih dadilja, Mary Poppins najobičnije događaje čini izvanrednima. Klizi uz rukohvat, izvlači svakakva čuda iz svoje prazne torbe načinjene od tepiha i protjeruje strah ili tugu jednostavnim pucketanjem prstiju. Tko još može djecu voditi u jednu čarobnu avanturu za drugom i još ih lagano ušuškati na kraju dana? Nitko osim voljene dadilje Mary Poppins.

 

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime