Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Bernardine Evaristo: Djevojka, žena, drugo – Dobitnica nagrada Booker, British Book Awards, Fiction Book of the Year, bestseler broj jedan Sunday Timesa, roman koji se prevodi u više od 30 zemalja – puno je toga što se veže uz roman Djevojka, žena, drugo Bernardine Evaristo. Od Newcastlea do Cornwalla, od prabaka rođenih početkom dvadesetog stoljeća do tinejdžerica dvadeset prvog, roman slijedi svojih dvanaest likova na osobnim putovanjima kroz prostor i vrijeme tijekom proteklih stotinu godina. Svaka od njih u potrazi je za nečim – bila to zajednička povijest, neočekivana budućnost, mjesto koje bi mogla nazvati domom, osjećaj pripadnosti, ljubavnik ili ljubavnica, izgubljena majka ili otac, ili tek tračak nade… Ovo je roman o budućnosti, o prošlosti. On je fikcija, on je povijest. Ovo je roman o tome tko smo danas. Bernardine Evaristo prva je crnkinja koja je osvojila prestižnu nagradu Booker, a nagradu je podijelila s Margaret Atwood za roman Svjedočanstva.

Andra i Tatiana Bucci: Mi, djevojčice iz Auschwitza – Dramatična, potresna pripovijest o sestrama Bucci, Andri i Tatiani, djevojčicama iz židovske obitelji, tada tek curicama od četiri i šest godina, koje su 1944. iz Rijeke odvedene sa svojom obitelji u zloglasni koncentracijski logor Auschwitz II – Birkenau. Priča o prekinutom djetinjstvu i patnjama u logoru smrti koje su obje, na sreću, preživjele. Njihov je životni put ujedno i priča o 20. stoljeću u Europi. Svjedočanstvo koje pokazuje kako se u trenucima tragedije koja pogađa stotine tisuća osoba rađaju iskustva velike solidarnosti. Priča sestara Bucci donosi veliku poruku nade i ljubavi prema životu i prilikama koje nam život pruža.

Dominik Vuković: Svjetlana i sni o letu – Znatiželjna djevojčica Svjetlana strastvena je promatračica svijeta; voli čitati, proučavati, maštati. Za rođendan od roditelja dobiva savršen dar: veliku knjigu znanstvenika i izumitelja kroz povijest. Oduvijek opčinjena svime što leti, u knjizi odmah traži izume koji su čovjeku omogućili let u visine. Na svojim omiljenim mjestima za čitanje, poput viseće ležaljke u velikom vrtu ispred kuće, Svjetlana osluškuje prirodu i uz pomoć Fausta Vrančića, Slavoljuba Penkale te Hermana Potočnika sanjari o izumima nadahnutim prirodom koji su promijenili svijet.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime