Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Nove preporuke za čitanje stižu iz Narodne knjižnice Vrbovec.

Laura Marshall: Zahtjev za prijateljstvo Kad Louise Williams primi poruku od nekoga iz davne prošlosti, srce joj zamalo stane. Maria Weston je želi dodati za prijateljicu na Facebooku. To, dakako, nije moguće jer je Maria, djevojka s kojom je išla u istu školu, mrtva već više od dvadeset pet godina. Ili ipak nije? Posljednji je put viđena u noći proslave povodom završetka škole. Svi su uvjereni da je te noći umrla, a naročito Louise koja cijeli život nosi strašnu tajnu. Louise je primorana otkriti pravu istinu o onome što se dogodilo, ali jedino što sa sigurnošću zna jest da je Maria Weston nestala one noći, i otada joj se gubi svaki trag, sve do sada…

Dianne Hales: Mona Lisa: biografija Leonardov ju je genij učinio besmrtnom. Francuski kralj za nju je bio spreman platiti bogatstvo. Car ju je želio imati. Pjevači su je opjevali. Svake godine milijuni posjetitelja putuju u Pariz kako bi vidjeli njezin portret u Louvreu. Ipak, dok svi prepoznaju njezin osmijeh, nitko ne zna njezinu priču. Upoznajte ženu koja je postala najpoznatiji umjetnički model u povijesti. Autorica Diane Halles preuzela je, nakon jednog otrežnjujućeg posjeta Italiji, na sebe težak zadatak razotkrivanja najmisterioznijeg osmijeha svih vremena te napisala fascinantnu knjigu koja je dijelom biografija, a dijelom povijesna priča o vremenu renesanse kada se ljudski duh naglo probudio. Potaknuta novim spoznajama koje potvrđuju identitet Leonardovog modela, autorica spaja biografiju, povijest i memoare kako bi čitatelju predstavila Monu (Madame) Lisu Gherardini del Giocondo – kći Firence, ženu renesanse, majku i muzu. Mona Lisa Gherardini del Giocondo u ovoj je knjizi prikazana u trenucima kada je bila uvučena u vrtlog političkih nemira, obiteljskih drama i javnih skandala. Potječe iz drevne obitelji plemića, a rođena je u Firenci 1479. godine.

Smiljko Kajtez: Komarac vegetarijanac Komarac vegetarijanac je dječja priča u stihovima namijenjena djeci predškolske dobi i nižih razreda osnovne škole. Priča govori o avanturama i mukama jednog komarca koji igrom slučaja postane vegetarijanac. U slikovnici se na jednostavan način progovara o društvenoj isključenosti i želji za prihvaćanjem koja ponekad vodi i do “lošeg društva”, o nužnosti ustrajanja kada nam se problemi čine preteškima te o pravom, iskrenom prijateljstvu koje prevladava sve razlike.

 

 

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime