Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Jenny Colgan: Knjižara na obali – Velebni dvorac na obali Loch Nessa, otkačena seoska knjižara i samohrana majka u potrazi za boljim životom glavni su aduti ove duhovite i tople priče autorice bestselera New York Timesa Jenny Colgan. Zoe i njezin prekrasni, ali nijemi sinčić Hari žive u tijesnoj garsonijeri u londonskoj ulici koja nikada ne spava, a kad najmodavac najavi povišenje stanarine koju već jedva podmiruje, Zoe je svjesna da tako više ne može. Prijavljuje se za čak dva posla u Visočju, daleko od zagušljiva i krcata Londona. Mir, zelenilo i netaknuta priroda na obali najpoznatijega škotskog jezera – zvuči božanstveno! Kao knjiškome moljcu s kroničnim nedostatkom vremena, rad u knjižari ne bi joj trebao predstavljati izazov, kao niti skrb o troje „darovite djece“. Samo, kad se djeca pokažu sličnija čoporu vukova, a njihov otac još izgubljenijim slučajem od zapuštene kuće u kojoj žive, Zoe otkriva da i raj na zemlji ima svojih nedostataka. Uz pomoć ljubazne knjižarice Nine, Zoe se polako uklapa u mjesnu zajednicu, a Hari pronalazi pravog prijatelja. Jesu li knjige, svježi zrak i topla riječ dovoljni da iscijele tu ranjenu obitelj, ali i njezinu?

dr. Susan Blum s Michele Bender: Plan za oporavak imunosnog sustava – Plan za oporavak imunosnog sustava liječnički je plan u četiri koraka: postignite optimalno zdravlje i osjećajte se izvrsno, ojačajte svoj imunosni sustav, liječite imunosne bolesti, uočite trenutačne rezultate. Vizionarska knjiga dr. Blum iznosi jasan plan puta prema oporavku za milijune ljudi koji nepotrebno pate od autoimunosnih bolesti i nudi rješenja za promjene u načinu prehrane, dodatcima prehrani i okolišu, što može pomoći ljudima da se nose s autoimunosnim bolestima, čak i da preokrenu njihov tijek. Središta inovativne metode dr. Blum: upotrebljavati hranu kao lijek; razumjeti poveznicu sa stresom; iscijeliti crijeva i probavni sustav; pomoći jetri. Svaka cjelina uključuje interaktivnu vježbenicu koja vam pomaže odrediti i napraviti vlastiti program liječenja. Usto, uključeni su recepti za jednostavna jela koja je lako pripremiti, a koja vam omogućuju da što prije uskočite u proces iscjeljenja. Plan za oporavak imunosnog sustava revolucionaran je način za uravnoteživanje imunosnog sustava, transformaciju zdravlja i ispunjeniji, sretniji život.

Ante Tomić, Tomislav Torjanac: Đuro Hodalica – Načekao se čvorak, jedna od najrasprostranjenijih ptica na svijetu, da uđe u književnost. Svili su u njoj gnijezda i vrapci, i golubovi, i sokoli, i sove, i slavuji, i paunovi, ali o čvorku, toj malenoj ptici koja ne samo da krasno i gotovo neprestano pjeva, nego i savršeno oponaša glasanje drugih životinja, nigdje ni retka – sve dok Ante Tomić nije odlučio ispraviti tu nepravdu i posvetiti mu svoju prvu knjigu za djecu. Čim mu se rodila ideja za priču o malome čvorku, odmah je znao da će zadatak “oživljavanja” i vizualnog kreiranja Đure povjeriti Tomislavu Torjancu, veteranu među ilustratorima. Tako je Đuro Hodalica u tandemu Tomić-Torjanac postao sve ono što jest: čvorak s karakterom kojeg je nemoguće ne zavoljeti. A taj čvorak s karakterom nije baš tipičan predstavnik svoje ptičje vrste. On se, naime, zbog nezgode koja mu se dogodila u prvim danima života, boji letjeti. Njegovo jato nije za to imalo nimalo razumijevanja pa je siroti Đuro, kojemu su zlobnici nadjenuli nadimak Hodalica, bio izvrgnut ruglu i odbacivanju vršnjaka i starijih čvoraka, a čak ga se i rođena obitelj sramila. Tako je bilo sve do jednoga dana u kojem su se srčanost i hrabrost pokazale daleko važnijima od letačkih vještina. U ovoj su basni Ante Tomić i Tomislav Torjanac maloga Đuru Hodalicu učinili ne samo književnim junakom, nego i junačinom. Znaju oni da ni među pticama ni među ljudima nije lako biti drugačiji pa je jedan napisao, a drugi oslikao priču o jednom čvorku, o klipanima među nama i o slabijima koji jače ne pobjeđuju mišićima nego snagom suosjećanja i praštanja.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime