Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Jillian Cantor: Izgubljeno pismoLijep, dirljiv i nezaboravan roman Izgubljeno pismo otkriva trajnu moć ljubavi i veza koje odjekuju tijekom vremena. Austrija, 1938. godina. Kristoff je mladi šegrt židovskog majstora gravera. Kad njegov učitelj nestane u Kristalnoj noći, Kristoff je prisiljen gravirati poštanske marke za Nijemce. Istodobno radi uz Elenu, vatrenu kćer voljenog učitelja i s austrijskim pokretom otpora na slanju šifriranih poruka i krivotvorenju spisa. Kad se usred brutalnog ratnog kaosa zaljubi u Elenu, mora pronaći način da spasi nju i sebe. Los Angeles, 1989. godina. Katie Nelson prolazi postupak razvoda i dok čisti kuću i svoj život, nalazi zbirku poštanskih maraka koja je pripadala njezinu ocu, čovjeku koji se nedavno preselio u starački dom i izgubio pamćenje. Kad procjenitelj Benjamin otkrije neobičnu marku iz Drugog svjetskog rata zalijepljenu na staro ljubavno pismo, on i Katie kreću na putovanje koje će im otkriti priču o strasti i tragediji. Prošlost i sadašnjost isprepliću se kroz vrijeme i kontinente, a njihovo putovanje odvest će ih sve do netom srušenog Berlinskog zida. Potresan, topao povijesni roman o ljubavi i preživljavanju, nadahnut stvarnim članovima pokreta otpora tijekom Drugog svjetskog rata u Austriji te tajanstvenim ljubavnim pismom koje povezuje naraštaje obitelji.

Bas Kast: Prehrambeni kompasOva je knjiga istraživačko putovanje kroz svijet istraživanja o prehrani i starenju. Ona nudi cjelovit pregled onoga što je proteklih desetljeća o zdravoj prehrani otkriveno u laboratorijima, klinikama, pokusima te promatranjima dugovječnih naroda. U osnovi je riječ o načelima prehrane koja smanjuje rizik od najraširenijih staračkih bolesti današnjice i time zaustavlja proces starenja. Prehrambeni kompas ne nameće rigidan jelovnik kojem treba robovati, kao ni brojanje kalorija niti ičega drugoga. Ono što jedemo ne bismo trebali brojati, nego bismo u tome trebali uživati. Prehrambeni kompas donosi pregled namirnica koje bismo trebali jesti više i namirnica koje bismo trebali izbjegavati. Uzimajući to kao polazište, dalje možete eksperimentirati i istraživati sami prema vlastitim sklonostima i ukusu. Pomoću informacija skupljenih u ovoj knjizi, možete stvoriti vlastiti način prehrane – temeljen na provjerenim znanstvenim spoznajama, a ne na nerijetko zbunjujućim pomodarskim načinima prehrane i zabludama o (pre)hrani.

Martin Jenkins: Šampioni među životinjamaDobrodošli na dodjelu nagrada životinjama! Proslavite osebujne i jedinstvene kvalitete životinja uz ovu slikovnicu bogatu zanimljivim informacijama i veselim ilustracijama. Zanima li vas tko je najbrža, najstarija, najsnažnija, najsmrdljivija, najviša ili najduža životinja? Znate li tko će osvojiti nagradu za grozan smrad? A tko će dobiti nagradu za održavanje higijene? Od opasnih žaba, preko organiziranih mrava pa sve do pauka koji su osmislili nevjerojatne i hvalevrijedne načine hvatanja hrane, upoznajte fascinantne pripadnike životinjskog carstva.

 

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime