Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Gillian McAllister: Same laži – Sve je počelo e-porukom. Rachel to uopće nije namjeravala pročitati. Voli Jacka i čeka dijete s njim. Vjeruje mu. Ali kad je to već vidjela, ne može se vratiti na staro. Niti zaustaviti lanac događaja koji se time pokrenuo. Kakva je to prošlost o kojoj joj Jack laže? Što točno krije od nje? I zar Rachel nema pravo po svaku cijenu doznati istinu?

 

 

Lara Černicki, Stašo Forenbaher: Kratke šetnje u prošlost – Autori nas ovom knjigom pozivaju da se uputimo pješice do brojnih i raznolikih povijesnih znamenitosti smještenih u privlačnom prirodnom okolišu diljem Hrvatske. Knjiga se sastoji od 25 poglavlja, a svako od njih obuhvaća jednu malu zemljopisnu cjelinu nazvanu po mjestu ili području iz kojih šetnje polaze. Poglavlja započinju povijesnom pričom o ljudima i događajima vezanim uz taj kraj, a potom slijedi kratki prikaz ishodišnog mjesta i njegovih znamenitosti. U glavnom dijelu poglavlja opisane su dvije ili tri šetnje koje vode do nekih od znamenitosti spomenutih u uvodnoj priči. Za svaku šetnju navedeni su osnovni podaci – trajanje, duljina, visinska razlika, najpogodnije vrijeme, upozorenja te zanimljivosti u blizini. U knjizi je obuhvaćena pozamašna povijesna i arheološka baština Hrvatske: mnoštvo srednjovjekovnih utvrda, dvoraca i starih gradova; crkve, kapelice i samostani; prapovijesna, grčka, rimska i srednjovjekovna arheološka nalazišta; stare solane, kamenolomi, rudnici, svjetionici, groblja, mirila i stupovi srama. Čitatelji će pomoću ove knjige do njih stići pješice, ponekad cestama sagrađenim u prošlim stoljećima, a ponekad još starijim karavanskim putevima i stočarskim stazama. Ova se knjiga može smatrati svojevrsnim kulturno-povijesnim vodičem za hodače i namijenjena je svima koji svoje odlaske u prirodu žele obogatiti otkrivanjem tragova prošlosti.

Maja Jurin: Kreativni kutak u prirodi – Priručnik za male i velike kreativce TV voditeljice s RTL Kockice, Maje Jurin. U proljeće prošećite parkovima, šumama, plažama… Ako vam se svidi neki kamenčić, grana, kora drveta, uzmite ih sa sobom. Naravno, nipošto nemojte trgati žive grane, njih nam priroda nije darovala. Poslužite se onime što je palo na tlo, to su darovi za nas. Ne uzimajte ni kamenje ispod kojeg su kukci položili svoje ličinke, to je njihov dom. Ljeto – plaža, more, rijeka, pijesak, školjke, kamenčići. Prikupite malo tih ljepota u kantice i posudice. Opet, ne uzimajte žive školjke, imaju pravo živjeti. Jesen. Lišće koje mijenja boju i pada s grana. Kesteni, žirovi, orasi, bademi… Prekrasni darovi prirode. Prikupite lišće u šetnjama, isprešajte ga u knjigama. Plodove osušite. Ideje samo dolaze, zar ne?

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime