Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Sarah Vaughan: Anatomija jednog skandala – Ova sudska drama napeta je priča o pokušajima izbjegavanja zakona, prikazivanja istine i krhkih emocionalnih odnosa za koje se mislilo da će trajati vječno. James je ministar bez portfelja u britanskoj vladi i još od studentskih dana najbolji premijerov prijatelj. No osim razuzdanih studentskih dana oni dijele tajnu koja ne smije izaći na vidjelo. Kad vlast i moć Jamesu zavrte pameću, upustit će se u neopreznu ljubavnu vezu sa svojom suradnicom koja će ga optužiti za pokušaj silovanja. Bit će to skandal koji će doprijeti do samog srca britanske vlasti. Što će na to reći premijer i kako će na suprugovu nevjeru reagirati Sophie, njegova žena? Ali konačna odluka u rukama je Kate, tužiteljice koja je sa svima upletenima u skandal bila generacijska kolegica na fakultetu, a onda je preko noći morala nestati.

Petar Vidov: Opasne priče – Cilj ove knjige je razmotriti izvore ideja koje oblikuju svjetski politički poredak, a ugrožavaju dugoročnu opstojnost civilizacije kakvu poznajemo; opisati praktične posljedice ideoloških narativa, utjecaj ideja i priča na društveno-političku svakodnevicu. Propaganda je ključna sila u ideološkoj borbi i predstavlja središnju opasnost fenomena koji danas zovemo “lažnim vijestima”, neistinitih i činjenično neutemeljenih informacija koje posredstvom interneta i društvenih mreža dolaze do velikog broja ljudi.Ako dovoljno puta ponovljena laž postaje istina, onda se i ideološke priče mogu graditi na neistinama. U fokusu će stoga biti nacionalistički i fundamentalistički narativi koje nam serviraju pristaše identitetskih politika. Petar Vidov novinarstvom se počeo baviti 2006. godine u redakciji portala Index.hr gdje je narednih devet godina proveo kao novinar i urednik. Trenutno je glavni urednik portala Faktograf.hr, prvog hrvatskog fact-checking medija. Surađuje s tjednikom Novosti i neprofitnim portalom Lupiga.com.

Jack Challoner: Mozak – knjiga s aplikacijom za proširenu stvarnost – Jeste li spremni pomoću knjige i tehnologije proširene stvarnosti istražiti kako radi vaš mozak? Prizori iz knjige oživjet će u besplatnoj aplikaciji, a potreban vam je samo pametni telefon ili tablet! Knjiga Mozak, spoj tiskane knjige i digitalne animacije, vodi mlade čitatelje na putovanje otkrivanja najčudesnijeg ljudskog organa – mozga. Autor otkriva kako nam naš mozak omogućuje da poimamo svijet oko sebe, da pokrećemo svoje tijelo, da se osjećamo sretno ili tužno te da se sjećamo. Zahvaljujući njemu možemo razmišljati, čitati, pisati, govoriti i slušati. Upravo nas mozak čini jedinstvenim i posebnim osobama! Ova zanimljiva knjiga donosi informacije o velikom i malom mozgu, sivoj tvari i neuronima, neurotransmiterima, osjetilima kojima opažamo svijet, načinima na koje se pokreće tijelo, stvaraju osjećaji, sjećanja te odakle potječe mogućnost korištenja jezika. Putovanje u svijet zanimljivosti i činjenica o ljudskome tijelu obogaćeno je interaktivnim prizorima proširene stvarnosti u kojima čitatelji mogu testirati ono što su naučili u knjizi, zaključivati i učiti.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime