Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Lisa Scottoline: Vrati se kući – Jill Farrow majka je iz predgrađa koja je nakon raspada braka konačno uspjela vratiti svoj i život svoje kćeri na pravi put. Uživa u poslu pedijatra i uskoro se treba ponovno udati, a njezina je kći, Megan, sretna trinaestogodišnjakinja pretrpana rasporeda. Ali, Jillin se život okreće naglavce kad se njezina bivša pokćerka, Abby, pojavi na njezinim vratima donoseći šokantne vijesti: Jillin bivši muž je mrtav. Abby tvrdi da je ubijen i moli Jill da joj pomogne pronaći njegova ubojicu. Jill nevoljko pristaje istražiti o čemu je riječ i ubrzo otkriva kako se nešto u priči ne poklapa… Što više ulazi u problematiku smrti bivšeg muža, njezini postupci prijete razoriti njezinu novu obitelj, teško stečenu sreću, pa čak i ugroziti njezin život. Ipak, Jill ne može okrenuti leđa djetetu koje voli i koje je nekoć nazivala svojim. Koje su granice ljubavi, gubitka i obitelji?

Ranko Pavleš: Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku – Knjiga Križevački, kalnički i vrbovečki kraj u srednjem vijeku obrađuje povijesnu topografiju srednjovjekovnog Kalničkog kotara. Posebno je obrađen grad Križevci, a potom je opisan dugi niz posjeda, vlastelinstava i naselja tog područja. Posebno poglavlje posvećeno je vlastelinstvima Vrbovec i Rakovec. Među male i srednje posjede središnjeg i zapadnog dijela Kalničkog kotara uvršteni su te opisani Dijaneš, Pogančec, Tkalec, Preseka, Gostović i druga mjesta našeg kraja. Na kraju autor piše o crkvama, kapelama i srednjovjekovnim cestama na području Kalničkog kotara te o kartama kasnog srednjeg i ranog novog vijeka na kojima je prikazan Kalnički kotar. Vrbovečka knjižnica ovom je knjigom obogatila Zavičajnu zbirku, a jedan primjerak dostupan je za posudbu.

Laura Ingalls Wilder: Mala kuća u Velikoj šumi – Upoznajmo četverogodišnju Lauru Ingalls koja sa svojom obitelji živi u brvnari usred Velike šume u američkoj državi Wisconsin davne 1871. godine pretprošlog stoljeća. Laura ima stariju sestru Mary s kojom dijeli sve svoje pustolovine, no tu su još i mlađa sestrica Carrie, mama, tata i njihov voljeni pas Jack. Život djece, ali i odraslih uvelike se razlikovao od današnjeg. Bio je mnogo naporniji i teži, ali i smireniji, opušteniji. U toplim mjesecima djevojčice su se igrale vani, u prirodi, a zimi su slušale tatine priče i pjesme uz pratnju violine. Od njihove mame naučit ćemo kako su se nekad spravljala jela, radio šećer od javorova sirupa i slatkiši, izrađivali slamnati šeširi i još mnogo toga. Otkrit ćemo i kako je bilo živjeti u bliskom susjedstvu s vukovima, medvjedima, panterama i jelenima.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime