Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Preporuke za čitanje stižu iz Narodne knjižnice Vrbovec. Riječ je o tri nove knjige: „Ljubim ruke, milostiva“, „Amerikanka“ te roman „Drugačija“.

Ari Turunen, Markus Partanen: Ljubim ruke, milostiva Ova knjiga pokušava otkriti katkad iznenađujuće razloge promjena europskih pravila ponašanja i pokazati da posljedice razvoja nisu uvijek pozitivne kako samodopadni površni sjaj društvenog bontona želi da vjerujemo. Dok vodiči za lijepo ponašanje govore o tome kako se trebamo ponašati, ova knjiga pokušava objasniti zašto se ljudi tako ponašaju. U knjizi se razmatra što je to zapravo pristojno ponašanje. Postavlja se pitanje: postoji li uopće takozvano lijepo ponašanje ili je ono samo krinka za kontrolu ljudi, svojevrsni duhovni kavez koji sprječava prirodno, životinjsko ponašanje ljudi?

 

Monika Fagerholm: Amerikanka Mlada Amerikanka stiže u močvarno predgrađe Helsinkija sedamdesetih godina i vrlo brzo pogiba pod nerazjašnjenim okolnostima. Njezina smrt postaje dijelom urbane mitologije te zaokupi Sandru i Doris, dvije prijateljice na pragu adolescencije. Obje bez čvrstog obiteljskog uporišta, svaka usamljena na svoj način, u pokušaju prevladavanja surovosti vlastite stvarnosti stvaraju vlastiti svijet jezika, igara i emocija koji graniče sa stvarnošću i uvode nas u tamne predjele ljudske psihe. Iako ne pripada popularnoj struji skandinavskih krimića, Amerikanka sadrži trilersku napetost s atmosferom gotičkog romana. Ekstravagantno prijateljstvo pokretačka je snaga romana te se isprepliće s dubinskom analizom tjelesnog i emocionalnog odrastanja dviju djevojčica. Autorica stvara jedinstveni vlastiti stil, svjež i s odmakom od ustaljenih književnih konvencija.

 

Ivana Guljašević Kuman: Drugačija Drugačija je roman o mladoj crnkinji koja živi u Hrvatskoj. Ime joj je Dorcas, porijeklom je iz Konga u Africi, ali je usvojena i živi u Hrvatskoj. Odrasla je u velikom gradu, no seli se u malo mjesto nakon rastave usvojitelja. Budući da se i u velikom gradu isticala zbog boje svoje kože, Dorcas strahuje kako će se snaći u novoj sredini i hoće li je okolina i vršnjaci prihvatiti. Roman je namijenjen prvenstveno djeci i mladima, ali u njemu će uživati čitatelji svih generacija.

 

 

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime