Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Veijo Baltzar: U ratu i ljubavi – S dolaskom nacista na vlast u Njemačkoj Romi su među prvima osjetili svu izopačenost njihova režima, a pripadnici drevnog nomadskog naroda našli su se pred teškim iskušenjem i pitanjem kako preživjeti u novim, krajnje nepovoljnim okolnostima. Dugačak i težak put koji je njegovo pleme moralo proći od nekadašnjeg je sebičnog lopova i glavnog junaka ovog romana, Kastala, načinio uzornog i plemenitog muškarca. Kastalo se zaljubio u glavnu junakinju Ginarel, ali hoće li im okolnosti u kojima se razvila njihova ljubav dopustiti da budu sretni? Roman U ratu i ljubavi velika je i mračna pustolovina smještena u okvire Drugog svjetskog rata, koji govori o dosad gotovo nedotaknutoj temi iz tog razdoblja – stradanju Roma.

Petar Vidov: Opasne priče – Cilj je ove knjige razmotriti izvore ideja koje oblikuju svjetski politički poredak, a ugrožavaju dugoročnu opstojnost civilizacije kakvu poznajemo; opisati praktične posljedice ideoloških narativa, utjecaj ideja i priča na društveno-političku svakodnevicu. Propaganda je ključna sila u ideološkoj borbi i predstavlja središnju opasnost fenomena koji danas zovemo “lažnim vijestima”, neistinitih i činjenično neutemeljenih informacija koje posredstvom interneta i društvenih mreža dolaze do velikog broja ljudi.
Ako dovoljno puta ponovljena laž postaje istina, onda se i ideološke priče mogu graditi na neistinama. U fokusu će stoga biti nacionalistički i fundamentalistički narativi koje nam serviraju pristaše identitetskih politika. Petar Vidov rođen je u Zadru 1984. godine. Novinarstvom se počeo baviti 2006. godine u redakciji portala Index.hr, gdje je narednih devet godina proveo kao novinar i urednik. Trenutno je glavni urednik portala Faktograf.hr, prvog hrvatskog fact-checking medija. Surađuje s tjednikom Novosti i neprofitnim portalom Lupiga.com. Koautor je publikacije “Zarobljavanje plinom”, istraživačke studije kvalitete javnog upravljanja i stanja zarobljenosti hrvatskog energetskog sektora, u izdanju udruge Gong.

Roald Dahl: Matilda – Matilda je neobično nadarena i znatiželjna djevojčica. Živi s roditeljima i bratom koji uopće ne primjećuju njezine sposobnosti i interese. Majka joj vrijeme provodi gledajući TV-sapunice, a otac joj je umišljeni i pokvareni preprodavač rabljenih automobila. Matildi očajno nedostaju ljubav i prihvaćanje njezine obitelji pa vrijeme provodi čitajući knjige, nalazeći u tome utjehu. To joj omogućuje da pobjegne u druge i ljepše svjetove, a i da nauči mnoge stvari. Matilda kreće u školu kasnije u odnosu na svoje vršnjake jer su je roditelji zaboravili upisati. Život joj nije lak, a dodatno joj ga zagorčava strašna ravnateljica škole, gospođica Grozobrad, koja muči sve učenike i pritom uživa. No, u školi upoznaje učiteljicu Slatkić koja joj postaje velika potpora u životu i jedino svjetlo u njezinu životu. Usto, Matilda će otkriti i svoje nove talente, pomoću kojih će uspjeti ispraviti sve nepravde. Ovaj prekrasan klasik dječje književnosti govori o važnosti čitanja i učenja, prijateljstva i ljubavi, prihvaćanja sebe i drugih. Djeci će pokazati kako pomoću ljubavi, ljubaznosti i pameti mogu pobijediti svaku grubost, glupost i neljubaznost.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime