Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Lisa Jewell: A onda je nestala – Ellie Mack savršeno je dijete. Ima 15 godina, najmlađa je od troje djece u obitelji i samo ju je nekoliko dana dijelilo od ljetnih praznika. A onda je nestala. Njezina majka nakon tog traumatičnog događaja pokušava ponovno dovesti svoj život u red. Prošlo je deset godina od djetetova nestanka, sedam od razvoda i samo mjesec dana od posljednjeg pronalaska ikakva traga o Ellienu nestanku. Učinit će joj se da joj život kreće nabolje kad upozna šarmantnog sredovječnog muškarca i veza s njim postane ozbiljnija nego što je očekivala. A kad ugleda njegovu kćer, priča će ponovno krenuti unazad. Naime, njegova kći, Poppy, izgleda identično kao Ellie. Nižu se pitanja: kamo je Ellie otišla? Je li, kao što je policija pretpostavila, samo pobjegla od kuće ili je ipak razlog njezina nestanka mnogo strašniji? Tko je uistinu muškarac kojeg je upoznala? I zašto njegova kći toliko silno sliči njezinom nestalom djetetu?

Adam Kay: Ovo će boljeti: tajni dnevnik mlađeg liječnika – Kakav je život mlađeg liječnika? Pa, radni tjedan traje u prosjeku 97 sati, odluke koje mogu nekome spasiti ili oduzeti  život donose se na dnevnoj bazi, i sve je to obilno zaliveno raznim tjelesnim tekućinama. A, da, i bolnički parking zarađuje bolje od vas. Zvuči suludo? Tako je Adam Kay, danas slavni komičar i scenarist, živio šest godina dok je bio stažist i specijalizant u nekoliko britanskih bolnica, što je duhovito opisao u svojoj knjizi. Dnevnik u koji je bez cenzure, hrabro i iskreno zapisivao bilješke nakon neprospavanih noći, beskrajnih dana i propuštenih vikenda, poslužio je kao temelj za knjigu koja je istovremeno urnebesna, zastrašujuća i bolno dirljiva. Iako se radi o britanskom sustavu javnog zdravstva (NHS), situacije i problemi su univerzalni. Pripremite se: saznat ćete sve što ste željeli o pravom životu liječnika, profesionalno i osobno, kao i pokoji podatak koji  možda radije ne biste čuli. Sjajno napisana knjiga, bestseler prodan u nekoliko milijuna primjeraka i preveden na više od 20 stranih jezika, dobitnik čak četiri nacionalne nagrade: za knjigu godine, za publicističku knjigu godine, najboljeg novog autora i knjigu godine književnog kluba Zoe Ball Book.

Sanja Lovrenčić: Šest šetnji Slave Raškaj – Ova jedinstvena slikovnica rezultat je rada dvoje umjetnika – Sanje Lovrenčić i Dominika Vukovića. Lirski tekst Sanje Lovrenčić tumači nam kako su nastajala djela velike slikarice Slave Raškaj, dok ekspresivne ilustracije Dominika Vukovića vizualno obogaćuju tekst. U slikovnici se nalaze i reprodukcije slika same umjetnice koje nas upoznaju s njezinim djelom, a na kraju slikovnice, kao svojevrstan pogovor, nalazi se biografija Slave Raškaj, napisana na jednostavan i djeci primjeren način, koja pričama i slikama što su prethodile daje čvrst i jasan okvir. Riječ je o izdanju koje ima jasno izraženu edukativnu funkciju; ono na zaigran način upoznaje dijete sa životom i konkretnim djelima velike slikarice.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime