Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Naomi Novik: Ledeno carstvo srebra – Krute i nepromjenjive okolnosti u kojima su rođene gotovo neizbježno određuju životni put i konačne sudbine djevojaka poput njih. Ali, da nije na vlastitoj koži osjetila grubost nepravde koju su podnosili njezini dobrodušni i pošteni roditelji, Miryem nikada ne bi preuzela obiteljski posao u svoje pragmatične ruke i otkrila moć o kojoj će se uskoro pronijeti glas i izvan granica njezina doma. Da nije okusila prostranost slobode koju donosi posjedovanje vlastita novca, Wandu bi dočekala sudbina njezine majke – iznurila bi se rađajući djecu i danonoćno služeći kakvog seoskog probisvijeta, učeći podnositi ili izbjegavati njegove šake. Da je kojim slučajem ispunila očeva očekivanja i rodila se lijepa poput svoje majke, Irina bi postala tek sredstvo razmjene; jedan muškarac bi je dao drugome u zamjenu za moć i položaj. No, odluka ovih triju djevojaka da vlastite živote uzmu u svoje ruke raskinut će unaprijed određen tijek njihovih sudbina i staviti ih na put najopasnijim demonima njihova vremena. Kako će sraz čiste, gole pohlepe i dužnosti, poštenja i pravednosti zauvijek promijeniti sudbine ovih djevojaka i svijeta u kojem žive? Ledeno carstvo srebra Naomi Novik knjiga je koja je s pravom nominirana za najprestižnije književne nagrade koje se dodjeljuju najboljim fantastičnim i znanstvenofantastičnim romanima.

Jacob Israel Liberman: Osvijetljen život – Živimo u svemiru koji je stvoren i održavan pomoću svjetlosti. Sunčeva svjetlost utječe na svaki aspekt naših života, od sveukupnog fizičkog i mentalnog zdravlja do kvalitete i učinkovitosti našeg vida. Zapravo, svi smo mi svjetlosna stvorenja; živimo i krećemo se pomoću sunčeve svjetlosti. Reagiramo na svjetlost poput biljaka, stalno se krećući prema sve boljoj usklađenosti s njom, dok istodobno uzajamno djelujemo s kvalitetama i kvantitetama svjetlosti koje potpomažu naš fizički, emocionalni i duhovni razvitak. No svjetlost je više od valova i čestica – ona je snabdjevač svijesti. Ona nas nalazi i vodi na isti način kao što navodi biljku da raste prema njoj. Postoji nešto suštinski živo u svjetlosti. I, koliko god to moglo zvučati zapanjujuće, svjetlost ne prodire u nas samo kroz oči i kožu, ona i zrači iz nas. Knjiga Osvijetljen život istražuje vezu između svjetlosti, vida i svijesti te njihov nerazdvojan utjecaj na svaki aspekt našeg života. Utemeljena u znanosti, poduprta autorovim istraživanjem i dugogodišnjim praktičnim iskustvom, knjiga Osvijetljen život dovodi nas do sjecišta znanosti i duhovnosti, kvantne fizike i misticizma, neuroznanosti i istočnjačke filozofije.

Axel Scheffler: Pip i PopiBožićno drvce – Zečić Pip i mišica Popi božićno drvce ukrašavaju slatkišima koji misteriozno nestaju. Da stvar bude gora, Pipu će uskoro jako pozliti. Jesu li te dvije stvari nekako povezane? Šaljiva priča iz serijala o Pipu i Popi u kojoj učimo ukrašavati bor, brojiti do pet, ali i biti iskreni i puni razumijevanja. Sve to u nenadmašnom božićnom raspoloženju!

 

 

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime