Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Pavao Pavličić: Štićena osobaKad na novom automobilu Ive Remetina neočekivano otkažu kočnice i on zamalo izgubi život, pomislit će da se radi o tvorničkoj grešci. To će mu potvrditi i slučaj koji se dogodio na istome automobilu u drugom dijelu grada, no taj je slučaj završio vozačevom smrću. Tehničkim pregledom dokazat će da se ne radi ni o kakvoj grešci nego da je netko na oba automobila onesposobio kočnice. To će biti polazna točka od koje će Remetin i policijski inspektor Šoštar krenuti istraživati povezanost tih dvaju slučaja. No, zaredat će se i nova ubojstva za koja će se pokazati da imaju veze s tim automobilima. Novi roman Pavla Pavličića napeti je triler kojim autor još uvijek uspijeva održati najviše mjesto među domaćim autorima ovoga žanra. Istražitelj-amater Ivo Remetin, nakon brojnih avantura u romanima Krvna veza, Tri petka u travnju, Crveno pile, Zmijska serenada, Tužni bogataš, Salon za plakanje i drugima i dalje inteligentno rješava zamršene slučajeve pri čemu mu pomaže dugogodišnje novinarsko iskustvo. Remetin, kao hrvatski Hercule Poirot, rješava još jedan zamršen slučaj i svojim novim romanom nastavlja uspješan niz napetih avantura.

Tibor Sekelj: Papuanski dnevnikNakon što je proputovao većinu zabačenih dijelova svijeta u vrijeme prije njihova doticaja s civilizacijom, istraživač Tibor Sekelj (1912. – 1988.), na kraju šestog desetljeća života, otišao je u posljednji djelić svijeta na kojem još nije bio – u Papuu Novu Gvineju – neistraženu zemlju sa 750 domorodačkih jezika. Sekeljevo znalačko upoznavanje s urođeničkim plemenima i mnogim značajnim ljudima i predjelima Papue na skliskim raskrižjima prošlosti i budućnosti, nosi prepoznatljiv pečat njegove svestrane osobnosti. Kao iskusan putnik, novinar, etnograf, muzeolog i esperantist, zainteresiran prije svega za razumijevanje među narodima, Sekelj u Papuanskom dnevniku, osim uzbudljive pustolovine, u kojoj je jedva izbjegao postati žrtvom kanibalizma, pruža obilje zanimljive dokumentarne građe koja ovaj daleki i malo poznat djelić svijeta s lakoćom približava čitatelju. Tijekom sedamdeset šest godina života Tibor Sekelj živio je, proputovao ili boravio u preko devedeset zemalja svijeta; naučio je dvadeset i četiri jezika, od kojih je tečno govorio devet, održao 7500 predavanja i napisao preko dvadeset knjiga prevedenih na tridesetak jezika. Na prostorima bivše Jugoslavije bio je nesumnjivo najznačajniji etnolog-istraživač izvaneuropskih prostora. Hrvatsku i svjetsku kulturu obogatio je brojnim putopisima i knjigama za djecu od kojih su neke u Hrvatskoj prvi put prevedene na neki južnoslavenski jezik ili su izvorno tu i objavljene. Sekeljeva etnografska građa iz Australije i Nove Gvineje, uz onu D. Lermana i braće Seljan, najveći je doprinos izvaneuropskoj zbirci zagrebačkog Etnografskog muzeja.

 

 

Frank L. Baum: Kovčeg pun razbojnikaDjevojčica Marta nije poslušala savjete odraslih te je otvorila veliki kovčeg na tavanu. Iz kovčega su izašla tri razbojnika i jednom kad su bili na slobodi nisu se tako lako dali vratiti unutra…

 

 

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime