Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

W. Gortner: Carica Romanovih – Carica Romanovih očaravajući je roman o životu carice Marije Fjodorovne, majke posljednjeg ruskog cara. Godine 1860. srce princeze Dagmar od Danske (zvane Minnie) osvojio je ruski prijestolonasljednik, carević Nikola, sin cara Aleksandra II. Radosne zaruke prekinut će Niksina bolest. Na samrtnoj postelji od svojega brata Saše Niksa zatraži da se oženi Minnie. Saša je robusni časnik u Carskoj gardi i Minnie ga u početku ne smatra privlačnim, no ipak pristane na vjenčanje. Udajom za ruskoga carevića Minnie prelazi na pravoslavnu vjeru i dobiva novo ime – Marija Fjodorovna. Car Aleksandar II. umire nakon atentata revolucionara te Saša postaje carem, a Marija Fjodorovna caricom. U Rusiji sve bukti od nemira pa carica želi zaštiti svoju obitelj te pomoći caru. Usto, predana je dobrotvornom radu. Nakon Sašine smrti, carem postaje njezin sin Niki. Nakon što se Nikola oženi mladom Aleksandrom, koja je pak opčinjena Rasputinom, Minnie izgubi utjecaj nad sinom. Raskošne palače i saloni Sankt Peterburga, kočije od zlata i kristala, krzna od hermelina i carska kruna Romanovih, potom bojišnice Prvog svjetskog rata i boljševička čizma, a na kraju i pad Ruskog Carstva – životna je to priča Marije Fjodorovne, ruske carice koja je pokušala spasiti carstvo.

Susan Cain: Moć tišine – Nekomu tko je tih i povučen potraga za vlastitim mjestom u svijetu često je zastrašujuće iskustvo, a glasno i jasno iznošenje vlastitoga stava gotovo nezamisliv pothvat. Međutim, introvertiranost zna biti i zapanjujuća pokretačka snaga – čak i temelj uistinu sjajnih postignuća poput, primjerice, izuma Appleova računala. I najtiše osobe mogu ostvariti najveća svjetska postignuća upravo zahvaljujući – a nikako unatoč – svojoj povučenoj naravi. Smatrate li se prirodno sklonima introspekciji i kreativnosti, prihvatite se i cijenite takvima kakvi jeste. Vaša je povučenost zapravo vaša skrivena supermoć. Ova knjiga bavi se prednostima introvertiranog tipa osobnosti i poteškoćama s kojima se takve osobe susreću, nudeći mnoštvo primjera iz stvarnog života i dočaravajući iskustva koja su introvertirane mlade osobe stekle u obitelji, školi ili prijateljstvu.

Cioni, J. Olivieri, R. Troiano: 20 iznimnih umova koji su promijenili svijet – 20 priča o ljudima s velikim snovima, iznimnim talentom i golemom upornošću koji su na neki način promijenili svijet. U knjizi se susrećemo s Leonardom da Vincijem, Einsteinom, Aristotelom, Shakespeareom, Stephenom Hawkingom, Billom Gatesom, Katarinom Velikom, Elizabetom I. i drugim velikim umovima. Potražite još i 20 iznimnih djevojčica koje su promijenile svijet i 20 iznimnih dječaka koji su promijenili svijet.

 

 

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime