Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Stephen King i Owen King: Uspavane ljepotice – Što bi se dogodilo kad bi sve žene zauvijek zaspale? U budućnosti koja je toliko stvarna i bliska da bi mogla biti i sadašnjost, nešto se čudno događa sa ženama širom svijeta. Padaju kao žrtve virusa spavanja: kada zaspu, obavija ih ljepljiva bijela čahura nalik na šećernu vunu. Ako ih netko probudi, ošteti ili ukloni tu gotovo prozirnu koprenu, žene postaju nevjerojatno nasilne. A dok spavaju, odlaze na neko drugo, ljepše mjesto gdje vladaju harmonija i mir. Taj virus širi se i u Doolingu, gradiću u Zapadnoj Virginiji. Uskoro njime bivaju zaražene i zatvorenice tamošnjeg ženskog zatvora, sve osim zagonetne Eve ili Evie, koja kao da je imuna na blagoslov ili prokletstvo bolesti spavanja. Je li ona medicinski fenomen ili demon kojeg treba ubiti? Preostali muškarci iz Doolinga okreću se jedni protiv drugih i obuzeti primarnim nagonima formiraju ratničke skupine: jedni žele ubiti Evu, drugi je žele zaštititi, a treći samo koriste nastali kaos za svoje sebične ciljeve…

Dr. sc. Matthew Walker: Zašto spavamo – Već i malo te kratkotrajno pomanjkanje spavanja mijenja naš mozak i umne te fizičke sposobnosti, a to se, kako pokazuje Walker, odražava na mnogobrojne aspekte života. Otvarajući vrata brojnih laboratorija za spavanje, autor razotkriva kako uz pomoć sna možemo utjecati na inteligenciju, zdravlje i raspoloženje svoje djece, kako možemo bolje učiti i pamtiti, biti produktivniji, jačati imunosni sustav, čuvati sve organske sustave u tijelu te tako spriječiti psihičke bolesti i degenerativne procese, ali i zarađivati više i izgledati bolje. I ne samo to, promjenom odnosa prema spavanju i uvažavanjem ove životne potrebe na isti način na koji cijenimo zdravu prehranu i kretanje, mogli bismo pozitivno utjecati na obrazovni, ekonomski i zdravstveni sustav jer svi oni pate zbog neispavanosti koja izaziva fatalne pogreške. Walkerova je poruka da promjene ne treba unijeti samo u našu spavaću sobu, nego da sustavno treba dopustiti liječnicima, učenicima, radnicima da dovoljno spavaju kako bi se ispravile brojne nepravde i nelogičnosti u našem društvu. U ovom međunarodnom bestseleru otkrijte gotovo magičnu svrhu svojih snova i različitih faza spavanja, nevjerojatne evolucijske prilagodbe koje nam je omogućilo spavanje te začuđujuću spregu biokemijskih procesa o čijoj usklađenosti ovisi trećina našeg života – ona u usnulom stanju.

Jonny Marx, Sophie Schrey, Paul Moran: Gdje je jednorog? – U slikovnici Gdje je jednorog? slijedite šareno društvo jednoroga dok u galopu obilaze svijet i upoznaju nevjerojatna mjesta. Od raspjevanog glazbenog festivala i monumentalnog muzeja do suncem okupanog safarija, tu je 17 nevjerojatnih lokacija za istraživanje. Na svakoj lokaciji treba pronaći 7 čudesnih jednoroga.

 

 

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime