Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Početkom tjedna stižu nove preporuke iz Narodne knjižnice Vrbovec. Chanel Cleeton: Dogodine u Havani Havana, 1958. Elisa Perez i njezine tri sestre kćeri su bogate dinastije proizvođača šećera. Dok Perezovi muškarci vladaju sudbinom zemlje, one odrastaju u svijetu luksuza i besposlice. Međutim, borbe već bjesne na istoku zemlje, a uskoro će u samom središtu Havane početi građanski rat. Elisu će susret s Pablom, mladim revolucionarom, baciti u samo srce sukoba. Rastrgana između odanosti obitelji, strasti i ideologije, njezina će se sudbina preokretati kao list na vjetru, baš kao i sudbina cijelog naroda. Miami, 2017. Elizina unuka Marisol Ferrera, honorarna spisateljica, odrastala je slušajući romantične priče o Kubi, osobito o Havani, gradu koji je njezinoj baki pružio najveće radosti, ali i najveće životne drame. Elisa ostavlja Marisol i svoju posljednju želju – da njezin pepeo prospe u zemlji u kojoj se rodila. Šezdesetak godina nakon bakina bijega iz Havane, Marisol pristiže u taj bajkovit grad i susreće se s kontrastom kubanske bezvremenske ljepote i njezinom opasnom političkom klimom. Kad se razotkrije još jedan dio obiteljske povijesti, a Marisol osjeti privlačnost spram čovjeka koji je i sâm prepun tajni, bit će potrebne smjernice iz bakine prošlosti da joj pomognu shvatiti što uistinu znači biti hrabar.

Stanley Coren: Kako razmišljaju psi Pitate se umiju li psi brojati? Jesu li skloni umjetnosti? Može li pas naučiti obaviti nešto samo promatrajući kako to čini drugi pas ili čak čovjek? Sanjaju li psi? Kakva je priroda pseće osobnosti? Mogu li psi predosjetiti potrese ili otkriti tumore? Dr. Stanley Coren, ugledni psiholog i svjetski stručnjak za ponašanje i obuku pasa, u ovoj nas knjizi upoznaje s vodećim spoznajama o psima. Predočava nam fascinantnu sliku načina na koji psi interpretiraju svoj svijet i svoje vlasnike, kako rješavaju probleme te kako uče i usvajaju nove informacije. Pomaže nam da razumijemo iracionalna ponašanja pasa, ali i da spoznamo visine psećeg intelekta te osvijestimo dubine našeg nerazumijevanja onoga što se odvija u psećem umu.

Željka Mezić: Začarana šuma “Iza dva brežuljka i tri livade nalazila se Stara šuma. Bila je sasvim obična, nimalo drukčija od drugih. U njoj su živjele razne životinje baš kao i u drugim šumama. No, nešto je ipak bilo neobično ili su bar tako mislili njezini stanovnici. Otkad šuma postoji, a to je već jako dugo, postojale su i priče o tajnom svijetu koji počinje tamo gdje ona završava. Zbog tih priča šumski stanovnici nisu nikada odlazili iz nje niti se približili njezinu rubu. Jedino je znatiželja malog Zeke bila jača od svih priča.” Što je Zeko otkrio izvan šume i tko ju je začarao, pročitajte u slikovnici.

(Pripremila Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec)

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime