Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Lisa Scottoline: Drugi pogled – Kad novinarka Ellen Gleeson pronađe letak sa slikom izgubljenog djeteta u poštanskom sandučiću, zamalo ga baci u smeće. Ali nešto je natjera na drugi pogled i kad shvati razlog, srce joj zastane – izgubljeno dijete preslika je njezina posvojenog trogodišnjeg sina Willa. Prvi njezin poriv je poricanje bilo kakve sličnosti između dvojice dječaka jer je sigurna da je postupak posvojenja proveden posve zakonito. Ali kao novinarka, ne može otjerati nemir iz glave i zna da neće prestati misliti na fotografiju dok ne otkrije istinu. Pitanje koje ju progoni jest: što ako Will zapravo pripada drugoj obitelji, hoće li ga predati ili se boriti za njega? Dok istražuje slučaj, otkriva tajne koje nitko nije smio otkrivati, a preduboko kopanje dovest će njezin i Willov život u opasnost.

Jasen Boko: Latinskom Amerikom uzvodno – U svojoj novoj knjizi Jasen Boko bavi se ikonom lijevih pokreta, gerilcem i revolucionarom – Che Guevarom. U četiri je mjeseca autor proputovao 50.000 kilometara i promijenio više od 200 prijevoznih sredstava kako bi posjetio sva ključna mjesta života te legendarne ličnosti. Tko je doista bio Che Guevara, kako je od hedonista i avanturista postao revolucionar te što on danas znači stanovnicima tog nemirnog kontinenta, pitanja su koja autor postavlja. Na kontinentu gdje su vojni udari i diktature česti te uglavnom posljedica intervencija Sjedinjenih Američkih Država koje ondje nameću interese svojih multinacionalnih kompanija, osiromašeni stanovnici vjeruju kako nemaju što izgubiti te glasno na ulici prosvjeduju protiv društvene nepravde, bune se protiv lošeg ekonomskog stanja ili ukidanja socijalnih prava. Boko razgovora s ljudima, s prolaznicima na ulici, s onima kod kojih odsjeda i s onima koji su na neki način povezani s Cheom. Osim politike, Boku zanima i svakodnevni život izvan vijesti pa je otišao plesati tango, obilazio je znamenite knjižare i razgovarao s novinarima za televiziju. Istodobno autor istražuje gdje se i kada Che susreo s američkim imperijalizmom, izvlačenjem profita, izrabljivanjem starosjedilaca i siromašnih stanovnika Južne i Srednje Amerike te kako je odlučio promijeniti takvo stanje. Što se događalo na Kubi i koji su Cheovi postupci kontroverzni, zašto jedni veličaju, a drugi mrze tog čovjeka kojem se mora priznati da je živio svoje ideale i borio se za međuljudsku solidarnost, doznat ćete u ovoj iskreno i strastveno napisanoj knjizi. Izvanredan biograf i putopisac Jasen Boko donosi nam kombinaciju političkog putopisa i slojevite biografije koja će vam pokazati sva važna mjesta u kojima je boravio Che Guevara, otkriti uzroke i posljedice stanja zbog kojeg je Che postao legendarni borac za ljudska prava te ćete doznati koliko je on važan današnjim stanovnicima Latinske Amerike.

Zoran Ferić: San ljetne noći – Dado je znatiželjan i zaigran dječak koji voli svojeg oca ispitivati o izvanzemaljcima i zamišljati život na drugim planetima. Njegova je majka u bolnici pa Dado uz pomoć svog brižnog oca, bujne mašte i nekih neočekivanih prijatelja mora naučiti kako se nositi s problemima koji se ponekad događaju i tako malim dječacima. San ljetne noći prva je u nizu dječjih priča koji je Zoran Ferić započeo s namjerom da u jednostavnoj formi obradi neke temeljne teme s kojima se djeca danas susreću: iskustvo smrti, razvod roditelja, nezadovoljstvo sobom i potreba za promjenom, status među vršnjacima, potraga za vlastitim ja, odabir životnog poziva.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime