Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Jo Nesbø: Nož – Nož je dvanaesti po redu roman iz serijala o problematičnom i porocima sklonom detektivu Harryju Holeu. Harry Hole doveden je pred zid. Uoči svog pedesetog rođendana, proživljava najgore dane. Žena ga je izbacila iz kuće, ponovo pije i radi u policiji, za najmanju moguću plaću. Kao da sve to nije dosta, iz zatvora je izišao Svein Finne, serijski silovatelj i ubojica koji mu je prijetio osvetom i napadom na obitelj. A onda se Harry jednog jutra probudi sa stravičnim mamurlukom i sav krvav. Krv nije njegova. Harry je prisiljen suočiti se sa svojom najvećom noćnom morom, ali i pitanjem svih pitanja. Tko je on uopće?

 

Michael Bhaskar: Umijeće izbora u svijetu preobilja – Danas nam se nudi mnogo više informacija i proizvoda nego što nam uistinu treba. Golemi mobilni arhivi u našim džepovima krcati su podacima i dostupni svake sekunde. Nudi nam se obilje hrane, odjeće, lijekova i energenata u čiju kvalitetu nismo sigurni. Je li golema mogućnost izbora prednost ili opterećenje? Znamo li uopće birati u novonastalom preobilju svega? Bhaskar razmišlja kako organizirati život i kako donositi dobre odluke u svijetu preopterećenom informacijama i najrazličitijim potrebnim i manje potrebnim dobrima. Ako je u posljednje dvije godine proizvedeno više podataka nego u cijeloj povijesti, onda bogatstvo više nije u množini informacija ili proizvoda nego u uspješnom biranju. Ne u gomilanju i sve većoj proizvodnji, nego u selekciji – u znanju o vrednovanju i o izboru najboljeg. Umijeće izbora knjiga je o dobrim izborima i stvaranju novog smisla u sve većem i amorfnijem mnoštvu svega.

Selwyn E. Phipps: Društvo čarobnih jednoroga – Ovaj vizualno vrlo privlačan priručnik nekoj će djeci biti i najbolji dokaz da jednorozi doista postoje jer donosi priče o desetljećima istraživanja i proučavanja svih vrsta jednoroga i iznosi osobine i svojstva svakog od njih. Na svijetu danas postoji sedam vrsta jednoroga. O svakoj od njih Selwyn E. Phipps pripovijeda kako je otkrivena, gdje živi, kako se ponaša, koje su joj osobine. Autor knjige ujedno je i stoti predsjednik Društva čarobnih jednoroga, koji je u svojoj knjizi skupio (po prvi put na jednom mjestu) sva dosadašnja saznanja o jednorozima, jer cilj je društva kojem predsjedava brinuti i čuvati jednoroge. Tražite li uzbudljivu priču koja bi bila poticaj djeci da uživaju u tim divnim stvorenjima i postanu članovi Društva čarobnih jednoroga te tako zaštite ova fantastična stvorenja, ova je knjiga/priručnik upravo to.

 

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime