Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Početkom novog tjedna, stiže još ljetnog štiva iz Narodne knjižnice Vrbovec.

Nataša Dragnić: Krivo je jugo – Skupina mladih Nijemaca odlučila je doći na Brač kako bi u miru uvježbala kazališnu predstavu. No već i sam dolazak na otok postaje dramatičan, a bajkoviti prvi dojmovi brzo se poremete kad njihov kombi završi na rubu ponora. Redatelj i vozač Anton uspije ih izvući iz pogibelji, no glumci Katrin, Michael i Lisa, pisac komada Stefan i njegova djevojka Barbara ne mogu ni naslutiti što ih sve čeka. Kad stignu k Barbarinoj teti Juliji, koja živi u idiličnoj osami sa susjedom, ratnim veteranom Tomom, ona ih smjesti u kuću na stijeni. Premda bi im izolacija trebala pomoći da njihova predstava dobro napreduje, u skupini mladih nastaju trzavice, naročito kad im se pridruži slikar Nikola. No tek kad zapuše jugo, situacija postaje dramatična… U svojem trećem romanu njemačko-hrvatska spisateljica Nataša Dragnić spaja ljubavnu priču i kriminalistički roman. Izvrsno prikazana atmosferičnost juga, izbrušeni likovi i latentna, ali neprestano prisutna napetost razlozi su zbog kojih je ovo uistinu sjajno štivo.

Michelle Obama: Moja priča – U svojim otvorenim i iskrenim memoarima Michelle Obama poziva čitatelje u svoj svijet, govoreći o iskustvima koja su je oblikovala: djetinjstvo u South Sideu u Chicagu, godine kada je radila kao menadžerica noseći se sa zahtjevima majčinstva i posla, vrijeme provedeno u Bijeloj kući, povratak u život privatne građanke. Uloga prve dame izložena je javnosti, ali često i podcijenjena, ali Michelle Obama se potrudila da to iskoristi za svoje projekte kojima se obraćala ljudima izravno, toplo i učinkovito. U knjizi piše o luksuznom životu u Bijeloj kući koji nije bez žrtve, kao i odnosima sa svojim prijateljima i obitelji koji su je oblikovali i još je oblikuju na njezinom impresivnom putu.

 

Roman Simić, Manuel Šumberac: Jura i gospođica Zavissst – Nakon nagrađene slikovnice Jura i kuckalo protiv dosade u kojoj su autori maštovito pokazali kako svladati dosadu, u novoj slikovnici genijalnog tandema Jura se hvata ukoštac s novim problemom. Jura je stigao na rođendansku zabavu svojeg najboljeg prijatelja Roka obučen u gusara, baš kako je na pozivnici i pisalo. No ondje je naišao na mnoštvo djece i niti jednog jedinog gusara! Iako nije svjestan toga, osjeća zavist i tugu. I brže-bolje pobjegne od svih u dvorište. Ondje nađe svog djeda koji odmah shvati o čemu se radi i ispriča mu svoju priču o tome kako su on i njegov najbolji prijatelj plovili Amazonom i djedu se uvukla zmijica koja se hrani zavišću, rasla je i šaptala ružne stvari. Nije znao kako se tome othrvati pa je pobjegao s broda i više nikad nije vidio svojeg najboljeg prijatelja. Jura mu silno želi pomoći i dok daje savjete djedu, shvaća kako će sam svladati tu strašnu guju.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime