Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Početkom tjedna stižu nove preporuke iz Narodne knjižnice Vrbovec. Camilla Läckberg: Zlatni kavez Na prvi pogled, Faye ima sve. Savršenog supruga, prekrasnu kćer i luksuzan stan u najpoželjnijem dijelu Stockholma. Ali Faye se osjeća kao da je zarobljena u kavezu, a tamna sjećanja iz njezina djetinjstva u Fjällbacki progone je sve više. Nekad je bila snažna i ambiciozna žena, prije nego što se odrekla karijere zbog supruga Jacka i obitelji. Kad slučajno zatekne Jacka s drugom ženom, njezin se svijet raspada u komadiće. K tome, Jack zatraži razvod i Faye preko noći ostane doslovno bez ičega. Potpuno je slomljena i na dnu, sve dok ne odluči osvetiti se. Zlatni kavez roman je o ženi koja je iskorištena i izdana, ali koja uspijeva preuzeti sudbinu u svoje ruke.

Feletar, Petrić, Šetić: Zrinski i Frankopani: 100 godina od povratka u domovinu Knjiga je objavljena prigodom obilježavanja 100. obljetnice prijenosa zemnih ostataka hrvatskih velikaša i mučenika bana Petra kneza Zrinskog i Frana Krste kneza Frankopana – ubijenih javno pred mnoštvom odsijecanjem glave 30. travnja 1671. u Bečkom Novom Mjestu – u katedralu u Zagrebu. Knjiga sadrži pregled povijesti i uloge kneževskih obitelji Zrinskih i Frankopana, od njihovih početaka (kao knezova Bribirskih i Krčkih) u 12. i 13. stoljeću pa do propasti u drugoj polovici 17. stoljeća. Posebno je prikazan povijesni put svake od obitelji, životopisi Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, urota Zrinsko-Frankopanska i mučeništvo u Bečkom Novom Mjestu.

Marija Jurić Zagorka Marija Jurić Zagorka, rođena u Negovcu pored Vrbovca, najčitanija je hrvatska književnica svih vremena. Svojim je djelima vratila hrvatske čitatelje domaćoj knjizi. Autorica je prvog hrvatskog krimića. No usprkos svemu tome, nikada za svoj rad nije primila zasluženo priznanje. Tijekom života doživljavala je poniženja samo zato što je bila žena. A i nakon njezine smrti trebalo je proći mnogo vremena prije nego što je napokon prepoznat njezin značaj. Bila je prva žena novinarka na ovim prostorima. Prkosila je svim ustaljenim mišljenjima i do kraja života borila se za društvo u kojem će muškarci i žene imati ista prava. Na stranicama ove knjige upoznat ćeš se sa životom te nevjerojatne hrvatske žene!Tekst je napisao Tomislav Zagoda prema knjizi Zagorka, kroničar starog Zagreba, autora Borivoja Đorđevića.

( Pripremila Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec)

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime