Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Nove preporuke za čitanje stižu iz Narodne knjižnice Vrbovec. Na ovotjednom popisu našao se roman Roberta Galbraitha: Smrtonosno bijelo, zatim Knjige koje su promijenile povijest te Putovi svile autora Petera Frankopana.

Robert Galbraith: Smrtonosno bijelo – Dosad najopsežniji roman Roberta Galbraitha (J. K. Rowling) napeti je krimić i uzbudljivi nastavak priče o Cormoranu Strikeu i Robin Ellacott. Posjet Billyja, poremećenog mladića koji nahrupi u njegov ured i zatraži pomoć u istraživanju zločina za koji misli da mu je svjedočio kao dijete, duboko uznemiri privatnog istražitelja Cormorana Strikea. Iako je Billy očito psihički bolestan i ne sjeća se pojedinosti, nešto u njemu i njegovoj priči doima se iskrenim. Ali prije nego što mu Strike uspije postaviti ijedno pitanje, Billy panično pobjegne. Nastojeći dokučiti srž Billyjeve priče, Strike i Robin Ellacott – nekad njegova pomoćnica, a sad partnerica u agenciji – kreću u labirintsku istragu koja ih vodi kroz sporedne londonske uličice u tajnovito unutarnje svetište Parlamenta i lijepu, ali zlokobnu vlastelinsku kuću u engleskom selu.

Knjige koje su promijenile povijest nudi neodoljivo privlačan uvid u više od 80 najcjenjenijih, najrjeđih i najvažnijih knjiga na svijetu, od Svitaka s Mrtvog mora do Dnevnika Ane Frank. Knjiga obuhvaća iluminirane rukopise, najvažnija tiskana djela i neke od najpoznatijih primjera ilustrirane književnosti, a svako izvanredno napisano poglavlje upoznaje nas s nastankom i ostavštinom istaknutih knjiga obrađenih u njemu. Dodatnu vrijednost ovoj prekrasnoj knjizi daje i poglavlje o knjigama koje su promijenile Hrvatsku, a koje je napisao akademik Pavao Pavličić.

 

Peter Frankopan: Putovi svile – Peter Frankopan, ugledni povjesničar i publicist, istražuje veze koje su stvarali ljudi, trgovinska razmjena, bolesti, ratovi, religije, pustolovine, znanost i tehnologija tijekom povijesti, u ovoj iznimnoj knjizi u čijem se središtu nalazi jedno upečatljivo putovanje – putovanje Putovima svile. Od drevnih zakona koje su propisivali kralj Hamurabi i moćno Perzijsko Carstvo do jezovitih Huna, uspona Europe, dvaju svjetskih ratova i današnjih političkih odnosa, Putovi svile prolaze kroz vrijeme i povijest ispreplećući različite narode, carstva i kontinente te stvarajući priču o povijesti našeg svijeta. Frankopanovo epsko putovanje obogaćeno je ilustracijama Neila Packera i prilagođeno mladim čitateljima koji će uz ovu knjigu zavoljeti povijest.

Pripremila: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime