Noviteti u Narodnoj knjižnici Vrbovec

0
Komunalac add

Prema običaju početkom tjedna stižu noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec. Jedan od najčitanijih hrvatskih prozaika Goran Tribuson predstavlja novi roman Otac od bronce. Nakon nekoliko godina provedenih u Austriji gdje se bavio mutnim poslovima i nije baš bio u kontaktu s obitelji, Žak Kralj vraća se u rodni grad gdje ga čekaju tetka, rat koji kuca na vrata i mrtav otac s kojim se nije rastao u dobrim odnosima.

Povratak ovog karizmatičnog junaka bit će otvaranje svojevrsne Pandorine kutije koje će mnogim ljudima oko njega zauvijek promijeniti život. Bivši školski kolege, obiteljski odvjetnici i liječnici, propuštene ljubavne prilike, prevareni muževi te konvertiti što preko noći mijenjaju uniforme i zastave živopisni su likovi ovog romana koji sjajno i točno evocira jedno vrijeme, ali i donosi jednu od najljepših ljubavnih priča novije hrvatske književnosti.

Yuval Noah Harari: 21 lekcija za 21. stoljeće Dugo iščekivani publicistički hit izraelskog povjesničara dolazi nakon njegova prethodna dva naslova, Sapiens: kratka povijest čovječanstva i Homo deus: kratka povijest sutrašnjice, kojima je Harari postigao zapažen međunarodni uspjeh. Dok je u prve dvije knjige  istraživao našu povijest i budućnost, u ovoj se autor okreće sadašnjosti i definira goruća pitanja današnjice: kako računala i roboti mijenjaju bit ljudskog bića? Kako se nosimo s epidemijom lažnih vijesti? Jesu li nacije i religije i dalje bitne? Čemu bismo trebali podučiti djecu?

Gilbert Delahaye, Marcel Marlier: Maja otkriva glazbu Maja je na praznicima, a provodi ih s obitelji i prijateljima u kampu. Jednog popodneva svi gledaju povorku limene glazbe u susjednom selu. Maja je zadivljena puhačkim instrumentima i mažoretkinjama. Nakon povorke, Maja je dobila ulaznice za koncert gudačkog orkestra u kojem violončelo svira njezina nova prijateljica Irena. Maja je oduševljena instrumentom, a Irena joj predlaže da dođe k njoj na satove poduke. Praznici se bliže svome kraju, ali Maja bi voljela nastaviti sa satovima poduke pa je roditelji odlučuju upisati u glazbenu školu. Maja je presretna i bez obzira na to što bavljenje glazbom zahtijeva puno vježbanja, odlučila je potruditi se i biti uporna.

(Pripremila Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec)

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime