Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Tracey Garvis Graves: Kao u ljubavnoj pjesmi Ljubav ne čeka uvijek da budeš spreman. Layli su trideset pet i nedavno se razvela. Dok se pokušava osloboditi prošlosti – dana slave kad je pjevala u bendu i desetogodišnjeg braka s muškarcem kojemu nikad nije bila na prvom mjestu – Laylina novostečena neovisnost neodoljivo podsjeća na usamljenost. A tu je i Josh, privlačni otac čija kći pohađa školu u kojoj Layla predaje glazbeni. Također nedavno rastavljen, on još uvijek prebolijeva raspad svojeg dvadesetogodišnjeg braka sa srednjoškolskom ljubavi. Svako jutro, kad doprati kćer u školu, pročavrlja s Laylom, i s vremenom shvati da mu je ona sve češće u mislima.

Velimir Grgić: Industrija sreće Godine 2019. globalno tržište osobnog razvoja bilo je teško 30 milijardi dolara – dvije godine poslije, 2021., skočilo je na 42 milijarde. Do 2030. godine očekuje se da će ta brojka iznositi 67 milijardi. Pandemija koronavirusa svojim je tzv. stresnim potencijalom dramatično povećala prodaju knjiga i audio knjiga samopomoći, broj gledatelja/slušatelja self-help podcasta, YouTube videa i online self-help savjetovališta odletio je u nebo, a u nevjerojatnom je porastu i tzv. self-help turizam. U Hrvatskoj su knjige samopomoći odavno među najtraženijima (samo u 2022. prodaja im je porasla za 25 posto), dok je svake godine i sve više raznih motivacijskih tečajeva, duljih i kraćih, „živih“ i virtualnih, te ljetnih self-help krstarenja. Čovjekova potraga za smislenim, sretnim životom stara je koliko i on sam, no u 21. stoljeću kao da je sve eksplodiralo. U zapadnom svijetu, ubrzanome i stresnome do krajnjih granica, neprekidno se povećava (a i potiče) potreba običnih ljudi da „poprave” i „unaprijede” sami sebe (nota bene, u velikom je porastu i broj psihičkih poremećaja; stres je očito prevelik); radi toga postoji golem broj lifecoacheva, savjetnika raznih vrsta, motivatora, self-help gurua, psihoterapeuta, „pozitivnih” mislilaca koji nude odgovore, rješenja, recepte, tj. provjerenu, uspješnu životnu praksu. Kako su na tom području djelovali ili djeluju Rhonda Byrne, Oprah Winfrey, Lousie Hay, Gary Vaynerchuk, Tony Robbins, Robin Sharma, Jordan Peterson, Andrew Tate, Jordan Peterson i mnogi drugi? Koliko je u svemu tome autentičnih znanstvenih, filozofskih, psiholoških uporišta te proživljenoga životnog iskustva, a koliko je posrijedi tek pohlepa za zaradom utemeljena na iskorištavanju lakovjernih, u načelu zbunjenih običnih ljudi? Upravo na ta pitanja pokušava odgovoriti knjiga Industrija sreće.

Sarah Maycock: Ljubav je…Ljubav je GLASNA, poput pauna koji svima ponosno pokazuje svoje oči u bojama duge. Ali ponekad ljubav pjeva tišu pjesmu, nježnu poput večernjeg zbora, ali ništa manje snažnu. U ovoj se prekrasnoj slikovnici ljubav uspoređuje sa životinjama, slaveći tako brojne različite oblike u kojima se pojavljuje, od snažne povezanosti roditelja i djece do ljubavi prema samom sebi. Ekspresivne i nježne ilustracije savršeno izražavaju emocije uz samo nekoliko poteza kistom.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime