Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Malin Stehn: Sretna nova godina Čuvaj se svojih tajni, posebno u novogodišnjoj noći. Lollo, Nina i Malena, prijateljice još iz srednjoškolskih dana, ne propuštaju tradicionalni doček nove godine sa svojim obiteljima. Doduše, djeca su im sad već tinejdžeri i ludo se zabavljaju u Nininoj obiteljskoj kući na drugom kraju grada. Dok se u Lollinoj luksuznoj kući boce šampanjca ispijaju jedna za drugom, ponašanje gostiju sve je slobodnije, a njihove primjedbe sve zločestije. Netom poslije ponoći Ninin muž Fredrik primi poziv Lolline kćeri Jennifer i požuri se sastati s njom. Kada se Jennifer ne vrati s novogodišnje proslave, noćna mora svakog roditelja postaje stvarnost. Njezin misteriozni nestanak uzdrma dugogodišnja prijateljstva, a mračne tajne izbijaju na površinu. Koliko dobro svi oni poznaju jedni druge i što se zapravo dogodilo u novogodišnjoj noći?

Morgan Housel: Psihologija novca Psihologija novca je knjiga u kojoj nagrađivani autor donosi 19 kratkih priča koje istražuju neobične načine na koje ljudi promišljaju o novcu i uči nas kako bolje razumjeti jednu od najvažnijih stvari u našem životu.

Priče koje je Morgan ispričao temelje se na ljudskoj psihologiji, odnosno našim slabostima prilikom upravljanja novcem. Tijekom čitanja knjige mnogi će moći pronaći sebe u jednoj od priča ili u više njih iz čega možemo vidjeti svoje slabosti i možda probati neke stvari drugi put napraviti na drugačiji način.

Ovdje dodatno dolazi do izražaja činjenica da u mnogim pričama oko novca posebno mjesto zauzima jedna neopipljiva stvar, a to je sreća. Kad se okrenemo, često vidimo rezultate za koje nam nisu uvijek jasni kriteriji ili rezultate za koje mislimo kako ih je lako ostvariti. No, kroz svoje priče Morgan je izvrsno uklopio element sreće prilikom ostvarivanja željenih rezultata.

Iako knjiga Psihologija novca nije primarno pisana kao vodič za investiranje, ona daje izvrstan okvir i lekcije kojih treba biti svjestan svatko tko se bavi investiranjem. Neki od najuspješnijih investitora to su postali ne samo zato što su dobro investirali i imali najviše prinose, nego zato što su znali obuzdati svoje psihološke slabosti prilikom upravljanja novcem.

Dr. Seuss: Mačak u šeširu

Pogledamo!
A kad tamo, stupa preko otirača!

Pogledamo!
A kad tamo!

U šeširu mačak!

Mačak u šeširu došao je u posjet Dori i njenom bratu.

I odjednom njihova uredna kuća pretvorila se u ludo igralište!

Najsmješnije priče, najluđa stvorenja i najzabavnije rime!

Čitanje se pretvara u zabavu!

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime