Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Sharon Cameron: Svjetlo u skrovištima – Istinita priča o sestrama koje su tijekom Drugog svjetskog rata od nacista skrivale trinaest Židova. Stefania Podgórska šesnaestogodišnja je djevojka. Živi u poljskom gradu Przemyślu, radi u dućanu židovske obitelji Diamant i poput svake tinejdžerice mašta o tome kako će jednoga dana pronaći pravu ljubav. Ali 1942. godina je i planovi za budućnost ne postoje: Njemačka je okupirala Poljsku, a rat je podijelio grad, prijatelje i obitelji. Pa ipak, unatoč neizvjesnim i opasnim vremenima, Stefania i Izio, jedan od sinova Diamantovih, zaljubljuju se. No kad nacisti umarširaju u grad, sve se mijenja. Izio i cijela njegova obitelj »preseljeni« su u geto, a Stefania usred ratnog vihora ostaje sama s malenom sestrom Helenom. Ubrzo, u ime »konačnog rješenja«, Diamantovi završavaju u vlaku koji ih odvozi u koncentracijski logor i Stefania zna da ih više nikad neće vidjeti. I kad pomisli da joj se srušio cijeli svijet, jedne je noći probudi kucanje: na vratima je Maks, Iziov stariji brat, koji je uspio iskočiti iz vlaka i pobjeći od sigurne smrti u logoru. Stefania i Helena donose hrabru odluku: u potkrovlju svoje kuće skrivat će od nacista Maksa i još dvanaest drugih Židova koji su pobjegli iz geta. Svakodnevno strepeći da će Gestapo otkriti njihove tajne sustanare, odvažne sestre nekako preživljavaju ratne dane. Sve do časa kad Wehrmacht odluči zaplijeniti dio njihove kuće i useliti svoje ljude…

Johannes Krause, Thomas Trappe: Putovanje naših gena – Johannes Krause voditelj je Instituta za evolucijsku antropologiju  Max Planck te vrstan znanstvenik u području arheogenetike – discipline koja kombinira znanja arheologije s tehnologijom sekvenciranja DNK i koja je znanstvenicima omogućila novu rekonstrukciju ljudske povijesti. U suradnji s novinarom Thomasom Trappeom, Krause u ovom intrigantnom djelu iznova ispisuje jedno fascinantno poglavlje ljudske povijesti – naseljavanje Europe – te nas vodi na putovanje od neandertalaca i denisovaca pa sve do danas. Krause i Trappe pred nas rasprostiru platno prapovijesnih kultura i drevnih Europljana, podrobnije nas upoznaju s njima te pomno iscrtavaju migracijske putanje toga doba. Migracije i genetske razmjene oduvijek su bili dio ljudskih života; ono što mi jesmo pitanje je kulture, a ne biološkog nasljeđa. Iscrtavajući konture prapovijesti, ova pronicljiva knjiga navodi nas da sagledamo sami sebe, našu prošlost i našu sadašnjost te suvremeno društvo u konstantnom pokretu na sasvim drugačiji način te u kontekstu toga iznova pokušamo sagledati pojmove poput nacijemigracija i pripadnosti.

Kieran Larwood: Legenda o Podkinu Jednouhom – Ova srčana i čarobna epska fantazija za najmlađe čitatelje dolazi iz pera nagrađivanog autora za djecu i mlade Kierana Larwooda i obogaćena je predivnim ilustracijama međunarodno poznatoga Davida Wyatta, koji je prethodno ilustrirao romane Terryja Pratchetta, Philipa Pullmana i J.R.R. Tolkiena. Podkin mora zaštititi obitelj, otkriti svoju sudbinu i pokoriti najokrutnijega neprijatelja u zemlji. Debeo snježni pokrivač leži na širokim padinama brežuljaka koje neki nazivaju Veprovim Hrbatom. Podkin Jednouhi je legenda: neustrašiv zec-ratnik čija je slava o lukavštini i pobjedi u bitci putovala kroz stoljeća. Ali kako je on postao tako moćan borac? Odgovor vas može iznenaditi… Kada je neki putujući bard stigao u zečinjak Trnjak noću o zimskom suncostaju, toplo su ga dočekali. Zauzvrat za hranu i ležaj, on zasjedne da im ispriča kako je Podkin Jednouhi postao legenda. I uskoro su zečevi očarani slušajući priču o tome kako je jedan maleni izgubljen zec nadvladao najokrutnijega neprijatelja i postao u njihovoj zemlji najveći ratnik od pamtivijeka.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime