Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Chris Bohjalian: Vještičji sat – Boston, 1662. Dvadesetčetverogodišnja Mary Deerfield, djevojka nebesko plavih očiju i puti bijele poput porculana, druga je supruga okrutnoga moćnika Thomasa Deerfielda. Kad joj Thomas, u pijanstvu sklon bijesnim ispadima, u nadlanicu zarije vilicu s tri zupca, Mary odluči podnijeti zahtjev za razvod braka. U svijetu u kojem susjedi budno motre ne bi li uočili znakove đavolskog djelovanja, žena poput Mary, koja gaji tajne želje i ne podnosi drsko licemjerje muškaraca u koloniji, ubrzo postaje sumnjiva, ali i predmet ogovaranja. Kad u njezinu vrtu pronađu zakopane predmete, kad umre mladić kojega je Mary liječila travama i napicima, i kad služavka iz njihove kuće istrči vrišteći od straha, mlada žena više se ne nastoji osloboditi nasilja u braku, nego mora izbjeći vješala.

Jurij Felštinski, Mihajlo Stančev: Treći svjetski rat? Bitka za Ukrajinu – Svjetski bestseler koji je predvidio rusku invaziju. Vidovito napisana prije ruskog napada na Ukrajinu 2022., knjiga Treći svjetski rat? Bitka za Ukrajinu prvi je sveobuhvatan pogled na ubojite metode kojima se Rusija još od 1999. pokušava domoći Ukrajine, a kulminirale su sveopćim, ničim izazvanim ratom i strahotama kojima se ne nazire kraj. Krojeći uzbudljiv narativ koji ledi krv u žilama, autor bestselera Jurij Felštinski i povjesničar Mihajlo Stančev listaju nisku dokaza, povlače povijesne usporedbe i ujedinjuju izvore koji su po potrebi novi, malo poznati ili anonimni. Autori su već 2015. predvidjeli da je ruska invazija pitanje šestogodišnjega ciklusa planiranja ruske vojske i da će se dogoditi 2021. (ne računajući svjetsku pandemiju), zdušno tvrdeći i da se Putinu mora pružiti otpor kako bi se izbjegao potencijalni nuklearni sukob koji bi svijet odvukao u globalni rat. Knjiga Treći svjetski rat? Bitka za Ukrajinu obvezno je štivo za sve koji žele razumjeti uzroke trenutačne krize i kako je učinkovito prevladati.

Milana Vuković Runjić: Mjesec od papira – Tajanstveni cirkusanti obilaze kuće u našoj ulici. Sigurno su opasni. Prati ih kokoš Galateja koja pjeva operne arije. Antonijina baka mogla bi se loše provesti s njima. Na nebu je još jedan Mjesec, onaj od papira. Tko živi na njemu i kakve on veze ima s velikim cirkusom iz davnina? Tko je napisao čarobnjačku verziju Pinokija u kojoj se lutak nastavlja zabavljati u cirkusu sa zlim dječacima umjesto da se vrati u školu? I kako sve to ispraviti? Uh, kakav kompliciran zaplet! Ali, nije tako strašno kako se čini. Čarobnjaci, čarobni ljudi, vještice, vješci, mudri Starac iz šume te obični i normalni ljudi, pa čak i jedan zmaj, našli su se među koricama iste priče u kojoj će se poput karata pomiješati različite dimenzije – vidljive i nevidljive, podzemne i nebeske, a da bi se pobijedio prijeteći kaos, bit će potrebna – pjesma. Nove su to zgode poznatih nam junakinja i junaka, Vladimira i Matilde, Vesne, Mora, Morane, Antonije, njezinih mame i bake, koje će vas uvući u svoj svijet od prvog do zadnjeg retka, a možda vas čak namamiti da i sami postanete junakom. Jer čarolija drijema u svakome od nas, treba je samo potaknuti.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime