Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Vedrana Rudan: Doživotna robija – Nakon šest godina Vedrana Rudan ima novi roman, oštar i provokativan, kao što nas je navikla, ali i drukčiji, tiši i melankoličniji od dosadašnjih, psihološki iznijansiran i slojevit, s neočekivanim obratom koji majstorski naglašava dvojbu s kojom se glavna junakinja bori cijeli život. I Doživotna robija je roman o ljubavi i njenom naličju – jednoj od omiljenih tema Vedrane Rudan – ali ovaj je put uz ljubav prema muškarcu, kojeg voli i koji je voli, u fokusu ljubav prema djeci. Roman je napisan vješto i čita se u dahu. Ima u njemu i preljuba, seksa, malih i velikih izdaja, smrti najbližih I najdražih, dakle, svega onog što gradi naše živote, tu je čak i jedno ubojstvo… No čitatelj će se suočiti i s puno potresnih stranica na kojima se precizno secira odnos majke i kćeri, propituje roditeljska ljubav koja mnogima osmišljava život, ali mnoge i porobljuje, kaže autorica. I upravo zato je ovaj roman hrabar. Vedrana Rudan se u njemu usudila dirnuti u najveći tabu, ljubav prema djeci, usudila se pokazati koliko je taj odnos složen i koliko može biti razoran usprkos tome što je ispunjen ljubavlju (ili baš zato što je ispunjen ljubavlju). Ali to nas, naravno, ne iznenađuje, jer upravo to je ono što ona uvijek radi – ide tamo gdje se drugi ne usuđuju!

 

Vesna Hercigonja Novković, Dubravka Kocijan Hercigonja – ADHD: od predrasuda do činjenica – Knjiga prikazuje poremećaj ADHD, koji još uvijek predstavlja dilemu – radi li se uopće o poremećaju ili je to samo naziv za različite odgojne i ponašajne probleme? Prikaz kroz povijesni razvoj, kliničku sliku i dijagnostiku definira što ADHD jest a što nije, odnosno što se krije ispod slike ADHD-a. Kroz primjere i terapijske pristupe objašnjava se kako ga prepoznati i pomoći osobi koja s njim živi i osobama koje su bitne u procesu odrastanja. Knjiga će pomoći stručnjacima, roditeljima, nastavnicima i odgojiteljima smjernicama za prepoznavanje poremećaja i pristup u svakodnevnom životu, školi, vrtiću, na radnome mjestu.

 

Tomislav Zagoda: Fric – ilustrirana biografija Miroslava Krleže – Miroslav Krleža (1893.–1981.), zvan Fric, jedno je od najvećih imena hrvatske književnosti. Svojim je djelovanjem obilježio 20. stoljeće. Od najranije mladosti privlače ga ideje političke ljevice, socijalizam, komunizam, pa čak i anarhizam. Oduševljeno je govorio o Oktobarskoj revoluciji i Lenjinu. Premda je bio revolucionarno raspoložen i podržavao ideju ujedinjenja južnoslavenskih naroda u zajedničku državu, plašio se srpske dominacije nad Hrvatskom. Iako komunist, u umjetnosti se zalagao za individualizam i slobodu zbog čega je došao u sukob s Partijom. Ostavio je golemi i raznovrstan književni opus iz kojeg izdvajamo dramski ciklus Glembajevi, roman Povratak Filipa Latinovicza i pjesničku zbirku Balade Petrice Kerempuha.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime