Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Daniel Kehlmann: Tyll On je varalica, putujući zabavljač, lakrdijaš. Rukovanje mu je poput pakta s vragom, osmijeh poput pukotine u oblacima; on vas sada promatra, a kad se okrenete – više ga nema. On je Tyll Ulenspiegel! U romanu Tyll Daniel Kehlmann legendarnog njemačkog junaka uvodi na pozornicu Tridesetogodišnjeg rata i svojim izvanrednim pripovjedačkim darom potvrđuje moć umjetnosti nad besmislenom brutalnošću povijesti. Kehlmannov Ulenspiegel rođen je kao mlinarov sin u malom selu početkom 17. stoljeća. Kad Crkva otkrije tajno zanimanje njegova oca za alkemiju i magiju, Tyll je prisiljen pobjeći, a pekarova kći Nele ga prati. Na putu kroz kontinent razoren religijskim ratovima susreće mnoge ljude, običan puk, ali i znamenite povijesne ličnosti: od žonglera Pirmina i lažnog jezuitskog učenjaka do prognanih češkog kralja Fridrika i kraljice Elizabete.

Zorislav Horvat: Kaštelologija Nova knjiga našeg zavičajnog autora, dr. Zorislava Horvata, objedinjuje višedesetljetna istraživanja specifične kasnosrednjovjekovne i ranorenesansne tipologije feudalne fortifikacijske arhitekture – kaštela – nastalih u razdoblju od romaničkog sloja 13. stoljeća do pojave rane renesanse krajem 15. stoljeća. Fokus autorova interesa je kontinentalna Hrvatska, ponajviše područja Banovine, Korduna, Pokuplja i Like, a obrađena su čak 53 lokaliteta na kojima su identificirani arhitektonski ili arheološki ostaci kaštela. Upravo u terenskome prosedeu istraživanja leži osobiti doprinos dr. Horvata našoj medijevalistici, jer je otkrio i u različitim oblicima publicirao brojne posve nepoznate spomenike, stvarajući u konačnici složenu i bogatu stratifikaciju objekata i sklopova do tada nepoznatih u našoj literaturi.

Andrijana Martić, Ivana Guljašević Kuman: Vitez Akul i kralj koji se preigrao Vitez Akul živio je na dvoru kralja Franca. Bio je velik, snažan i hrabar vitez pa ga je kralj odabrao za svog osobnog čuvara. Kralj Franc bio je poprilično neobičan i pomalo smotan kralj pa je vitez Akul imao pune ruke posla da sačuva kralja od nevolja. Kraljeva najdraža stvar na svijetu bile su igrice! Toliko ih je volio da bi dan i noć gdje god da je krenuo morao uz sebe imati svu opremu za igranje.  Bilo je tu mobitela, punjača, laptopa, tableta, raznih konzola i televizora. Kralj Franc stalno se igrao i potpuno je zanemario svoje kraljevske dužnosti. Zanemario je i samog sebe, svoje zdravlje, prijatelje, interese.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime