Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Gert Nygårdshaug: Mengele Zoo – Dječak Mino Aquiles Portoguesa jedini je preživio masakr u svojem selu duboko u amazonskoj prašumi. Prestravljen i samotan, utočište nalazi u dubokoj džungli, kroz koju se danima probija, sve dok ga, izgladnjela i iscrpljena ne pronalazi señor Magico – putujući opsjenar. Poslije dugog zajedničkog puta, na kojemu Mino savlada mnoge vještine, dolazi do tragičnog rastanka, a dječak se skrasi u velikom gradu i upiše na sveučilište. Ondje snuje osvetu za spaljeno selo i formira krug istomišljenika. Međutim, osveta je samo prvi čin ove fantastične utopije, kojoj je prava namjera pokrenuti nesmiljeni rat protiv svih koji iz svojih sebičnih interesa destruiraju naš zajednički dom. A u tom ratu, poslije svake brutalno provedene akcije, na poprištu, kao memento mori, ostaju razasute sličice prekrasnih amazonskih leptira, arhetipskog podsjetnika na ono što odlazi u nepovrat… Mengele Zoo proglašen je najboljim norveškim romanom u posljednjih stotinu godina. Riječ je o odličnom eko-trileru koji je samo u Norveškoj prodan u više od 400.000 primjeraka i u kojemu autor uzbudljivu priču vrlo vješto isprepliće s latinskoameričkom stvarnošću; temama kao što su briga o okolišu i imperijalizam.

Tony Wagner: Kako stvoriti inovatoreU ovoj revolucionarnoj knjizi stručnjak za obrazovanje Tony Wagner uvjerljivo zagovara potrebu razvoja gospodarstva koje pokreću inovacije. Istražuje što roditelji, učitelji i poslodavci moraju učiniti da bi razvili sposobnosti mladih da postanu inovatori. Predstavljajući upečatljive mlade inovatore, Wagner otkriva kako su odrasle osobe u njihovim životima gajile njihovu kreativnost i poticale njihovu maštu, a istovremeno ih podučavale da uče iz vlastitih neuspjeha i ustraju. Wagner pronalazi zajednički obrazac – djetinjstvo ispunjeno kreativnom igrom dovodi do razvoja snažnih interesa koji se tijekom adolescencije i u odrasloj dobi pretvaraju u dublju svijest u odnosu na karijeru i životne ciljeve. Igra, strast i svijest o cilju: to su silnice koje potiču mlade inovatore. Wagner pokazuje kako možemo primijeniti to znanje kao pedagozi te što sve roditelji mogu učiniti da bi ublažili posljedice lošeg rada u školama. Odvodi čitatelje u najnaprednije škole, fakultete i radna okruženja diljem države, gdje učitelji i poslodavci razvijaju kulturu inovacija temeljenu na suradnji, interdisciplinarnom rješavanju problema i unutarnjoj motivaciji. Rezultat je svega toga aktualan, provokativan i nadahnjujući manifest koji će promijeniti način na koji pristupamo našim školama i radnim mjestima te nam ponuditi plan kako stvoriti buduće stvaratelje promjena. Kako stvoriti inovatore donosi i inovativan dodatni mrežni sadržaj: više od šezdeset originalnih videa koja dodatno pojašnjavaju ključne ideje iz knjige putem intervjua s mladim inovatorima, učiteljima, autorima, izvršnim direktorima i poduzetnicima.

 

Sara Kopeczky Bajić: Priče iz Drugozemske – U svakom kutku Drugozemske skriva se nova priča: od Maštograda na sjeveru, preko Grada Zaboravljenih Stvari, sve do Grada Vječnog Sunca na jugu. Junaci priča raznoliki su kao i njihove pustolovine: spretna baka odlazi u potragu za zmajem zajedno sa svojom unukom, dječak koji mrzi knjige doživljava preobrazbu kada riječi postanu zapanjujuće stvarne, brda se pretvaraju u trolove, drveće ima moć prenošenja u druge svjetove, životinje govore, duge su divovski voćni bomboni, a misteriozna tvornica proizvodi predmete za koje nitko ne smije saznati. Svi junaci željni su pustolovina, ali ponekad ih ta želja odvodi u situacije iz kojih se nije tako lako izvući…

 

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime