Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Gabriela Garcia: O ženama i soli – Zadivljujući roman o majci zarobljenoj u prošlosti, o sudbonosnom izboru njezine kćeri i o obiteljskom nasljeđu stvorenom na Kubi prije njihova rođenja. Carmen je rođena na Kubi. Traume imigrantskog života u Miamiju ostavile su na njoj neizbrisiv trag. Obilježena životom u nasilnom patrijarhalnom društvu, Carmen se prisjeća mučnog odnosa sa svojom majkom i uspoređuje ga s odnosom koji ima s vlastitom kćeri. Njezina kći Jeanette bori se s ovisnosti o drogama. Okružena nevoljama susjeda, i sama potištena, počinje istraživati obiteljsku prošlost, i potom nenadano odluči zaštititi djevojčicu čiju je majku privela imigracijska policija. Ustrajna u namjeri da dokuči istinu, otputuje na Kubu kako bi upoznala baku i obračunala se s tajnama iz prošlosti kojima je suđeno da isplivaju na površinu. O ženama i soli kaleidoskopski je portret izdaja, osobnih i političkih, koje su oblikovale živote iznimnih žena – žena koje biraju iznijeti svoje priče unatoč onima koji bi ih željeli ušutkati. Ova je knjiga više od priče o dijaspori: to je priča o najzamršenijim, najčasnijim i najčovječnijim korijenima Amerike.

Katie Piper: Lijepa – Lijepa je potresna autobiografija fotomodela Katie Piper koja je usprkos ožiljcima dobivenim nakon napada kiselinom uspjela zadržati svoj pozitivni duh, a ostvarila je i karijeru spisateljice i motivacijske govornice. Također se danas izvrsno snalazi u ulozi majke i supruge. Kad je Katie Piper imala 24 godine, život joj je bio gotovo savršen. Mlada i lijepa, bila je na putu ispunjenja svog sna da postane model. Zatim je upoznala Daniela Lyncha na Facebooku i njezin se svijet ubrzo pretvorio u noćnu moru. Nakon što ju je novi dečko držao u zatočeništvu i nemilosrdno silovao, Katie je bila izložena strašnom napadu kiselinom. Za nekoliko sekundi ova oštroumna i živahna djevojka mogla je osjetiti kako se njezin izgled i život koji je voljela doslovno tope. Ovo je dirljiva i istinita priča o tome kako su jednoj mladoj ženi okrutno oduzeti um, tijelo i duh te kako je svojom borbom da vrati izgubljeno nadahnula milijune ljudi. Nakon teškog napada Katie je podvrgnuta više od četiristo operacijskih zahvata na licu, vratu i prsima, čemu duguje današnji izgled. Katie se povukla iz javnosti, ali se ipak odlučila vratiti kako bi povećala svijest o žrtvama opeklina. Dokumentarni film o njezinoj nesreći My Beautiful Face (2009.) prikazan je u više od petnaest zemalja. Katie je osnovala dobrotvornu organizaciju Katie Piper Foundation kako bi pomogla ljudima koji žive s opeklinama i ožiljcima, a za svoj dobrotvorni rad dobila je brojne nagrade i priznanja, uključujući prestižnu nagradu Woman of the Year. Trenutno je voditeljica emisije na BBC1, a često gostuje na ITV-u i Channelu 4. Autorica je više bestselera, a aktivna je i na društvenim mrežama.

Zoran Vakula: Vremenaste priče: Sunčasta – Sunčasta je treća u seriji meteoslikovnica Vremenaste priče – slikovnica na temu meteorologije. Cilj im je educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine djeci, osobito starije vrtićke skupine i nižih razreda osnovne škole, kako bi bolje razumjeli i imali koristi od meteoroloških informacija. Tema Sunčaste je sunce. Uz djevojčicu Sunčicu djeca uče što je sunce i koje su njegove pozitivne i negativne strane, a navedene su i preporučene zaštitne mjere kod različitih UV indeksa – pokazatelja opasnosti od UV zračenja na kožu. Osim teksta i ilustracija u Sunčastoj postoje još i premetaljke, rebusi i ispunjaljka, kao i stranica za bojanje.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime