Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Roisin Meaney: Knjižnica na obali mora U knjižnici maloga primorskog gradića Fairweathera sastaje se klub ljubitelja knjiga, a njegovi članovi blisko su povezani. No živote im je obilježila tragična nesreća čije posljedice i dalje osjećaju. Lil Noonan od tada nije progovorila ni riječi, a njezina baka Beth zabrinuta je što ostatak života planira provesti povučeno, uz knjige kao jedino društvo. Beth, voditeljica knjižnice, lijek pak pronalazi u poslu. No zaključila je kako je došlo vrijeme za novi početak, stoga odluči praznu kuću svoje kćeri iznajmiti pridošlici u gradu. Tom McLysaght predstavlja se klubu kao netko tko želi pobjeći od turbulentnog života u Londonu, ali bliže je istini činjenica da skriva mnogo veću tajnu, nešto od čega ne može pobjeći koliko god se trudio. Kako mjeseci prolaze, članovi kluba polako dolaze do spoznaje da vrijeme možda ipak liječi sve rane. Tome se najviše nada Beth koja svojoj unuci želi sretniju budućnost. No hoće li Lil imati hrabrosti posegnuti za srećom? I hoće li im Tom dovoljno vjerovati da otkrije svoju tajnu?

Željko Bebek: U inat svima Autobiografija legendarnog Željka Bebeka u kojoj je slavni pjevač otvorio dušu i čitateljstvu podastro sve svoje snove i emocije, svoje skrovite životne epizode, uspone i padove, životne prekretnice. U njoj nema uljepšavanja pa će zainteresirani čitatelj ostati iznenađen opisima Bebekova djetinjstva, sarajevske rock-scene, razotkrivanjem odnosa među članovima kultnog Bijelog dugmeta, pravnim manevrom kojim je Goran Bregović postao “vječni gazda” benda, načinom na koji je Bebek izbačen iz grupe, tegobnim počecima njegove solo karijere. „Rođen sam na kraju strašnog rata i na početku jednako strašnog mira. Ništa u mojem djetinjstvu nije bilo lijepo, nije bilo nikakve radosti“, opisuje svoje tegobne dječačke dane u Sarajevu. Sanjao je o drukčijem životu, glazbi, svome bendu… Jedna od najintrigantnijih epizoda njegova života svakako je razlaz s Bijelim dugmetom te u knjizi prvi put otkriva zašto se to dogodilo i kako je taj razlaz izgledao. Knjiga je obogaćena brojnim privatnim fotografijama, a u posebnom izdanju, s ograničenom nakladom, nalazi se Bebekova posveta i CD s njegovih 17 velikih hitova.

Bajkari: junaci iz narodnih predaja cijelog svijeta Kažu da je u davna vremena dijete nadmudrilo jednookog diva, mladić pomogao zmaju, a dječak pobijedio jedanaest morskih pasa. Drugdje je mornar zaronio do kraljevstva na dnu oceana, djed veslao do otoka vilenjaka, a dva mladića sišla su u podzemlje pitati gospodara mrtvih što je muževnost. Njihove priče, uz još puno drugih, prenosile su se usmenom predajom s naraštaja na naraštaj. S vremenom su ih ljubitelji priča i zapisali. No dolaskom modernog doba, priče su se sve manje pričale, a zapisi su ostali zaboravljeni po skrivenim ladicama svijeta. Sve do danas. U nastavku Bajkarica dolazi dvadeset osam pripovijesti o bajkarima – junacima iz usmenih predaja cijelog svijeta. Oni dolaze iz najrazličitijih dijelova Zemlje, a zajednička im je znatiželja, suosjećajnost, nesebičnost i hrabrost. Bajkari su i osebujni junaci i obični ljudi iz narodnih i mitoloških priča, bajki i legendi drevnih kultura. Putuju svijetom te nam otkrivaju nova mjesta, ali i daju uvide u već poznata. Sami ili s pomoćnicima, suočavaju se s izazovima i otiskuju u pustolovine. Zato, razvijte jedra: isplovljavamo!

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime