Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

J. McKay: Vrijeme otkrivanja – Dvije mlade žene, dvije različite generacije, bremeniti put samospoznaje odvest će na suprotne krajeve svijeta. No kada se novi i stari svijet sudare, hoće li ulozi biti previsoki? 1958. Gabrijela žudi za bijegom iz sumorne svakodnevice poslijeratne Jugoslavije i svoje malene ribarske zajednice na Korčuli, ali i ne pomišlja na to da će biti prognana na Novi Zeland – postati imigrantica, kućna pomoćnica tajanstvenom i osornom Roku, i živjeti s tajnom koju se ne usuđuje otkriti. 1989. godine Luisa, Gabrijelina kći, potajno odlazi u potragu za tajnama iz obiteljske prošlosti. No neke odluke imaju teške posljedice, a Luisa će na svojem putovanju Jugoslavijom, u kojoj bukte građanski nemiri, doživjeti kulturne šokove i vrlo mračne susrete. Može li jedan trenutak, u kojemu se sve mijenja, ispraviti nepravde iz prošlosti?

Goran Šafarek: Iz dnevnika istraživača – Pridružite se kroz 272 stranice istraživanjima i avanturama Gorana Šafareka kroz tropska područja Azije, Afrike i Latinske Amerike u putopisnoj knjizi koja uz fantastične opise ovih divljih krajeva donosi i atraktivne fotografije. Tko nije barem jednom sanjao kako se kao istraživač probija kroz neprohodne džungle, drevne ruševine i upoznaje život izoliranih plemena? No, malo je onih koji su taj san istinski proveli u djelo. Turisti hodaju utabanim stazama kojima su već milijuni prošli prije njih, a profesionalni putnici otišli su tek korak dalje, često uz dramatična pretjerivanja. Goran Šafarek imao je privilegiju istinski ostvariti taj san. Daleko od tih utabanih turističkih staza provodio je mjesece na znanstvenim istraživanjima sa svrhom i ciljem, na nekim od najegzotičnijih i najdivljijih mjesta na svijetu. U njegovim svjetskim avanturama otkriveno je i više vrsta dotad nepoznatih životinja. Goran Šafarek je biolog, pisac, fotograf i snimatelj. Diplomirao je i radio na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Sudjelovao je u znanstvenom i stručnom istraživanju kako Hrvatske tako i tropskih krajeva. Goran se posvetio i zaštiti prirode, a posebice rijeka. Autor je brojnih popularnih članaka u renomiranim časopisima poput Meridijana i National Geographica, a napisao je i devet knjiga o prirodi. Snimio je i nekoliko dokumentarnih filmova koji su prikazani na više televizija u Hrvatskoj i Europi te radio za slavni BBC i Nat Geo Wild.

Psići spašavaju morsko stvorenje – Zaroni u pustolovinu zajedno s psićima u ophodnji! Kad se ronilačka ekspedicija prekine zbog gusara i tajanstvenog morskog stvorenja, stvar će spasiti Paw Patrol – Psići u ophodnji.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime