Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Anna Downes: Sigurno mjesto – Emily je u nevolji. U samo jednom jedinom nesretnom danu glumica Emily Proudman izgubila je svojeg agenta, posao i stan. Emily je očajna. Scott Denny, uspješan i karizmatičan direktor investicijske tvrtke, ima problem koji ni njegove poslovne vještine ni ogromno bogatstvo ne mogu riješiti. Sve dok ne upozna Emily. Emily je savršena. Scott ponudi Emily sezonski posao kućanice na izoliranom, prekrasnom francuskom imanju. Očarana njegovom ljupkom suprugom Ninom i njihovom ekscentričnom kćerkicom Aurelijom, Emily zaranja u tu oazu dana natopljenih vinom i ljenčarenja uz bazen. No Emily uskoro shvaća da Scott i Nina skrivaju opasne tajne, a ako ne bude igrala po njihovim pravilima, posljedice bi mogle biti fatalne.

E. Bowman: Uspon na Rum Doodle – Rum Doodle sa svojih točno 12.000,50 metara najviši je vrh na svijetu. Smješten je u najzabačenijem dijelu mističnog Jogistana kojeg nastanjuju „srdačni ljudi nepokolebljiva dostojanstva i vedrine“. Vrh je po prvi put u povijesti osvojila skupina šarmantno-nekompetentnih britanskih alpinista indikativnih imena, u herojskom pothvatu kojem nijedno dotadašnje postignuće nije bilo ravno. Kronologija ovog uspona, u najboljoj tradiciji tipičnog britanskog humora, opisana je u ovoj knjizi. Naravno, Jogistan i Jogistanci, kao uostalom i Rum Doodle, izmišljeni i poslužili su W. E. Bowmanu da napiše jednu od najduhovitijih knjiga dvadesetog stoljeća. Prvo izdanje knjige Uspon na Rum Doodle objavljeno je 1956., usred jednog od najvažnijih desetljeća u povijesti alpinizma tijekom kojeg je osvojena većina himalajskih divova. Uspone na najviše vrhove pratili su i ukoričeni opisi uzbudljivih ekspedicija koji su inspirirali W. E. Bowmana da napiše knjigu koja će čitatelja nasmijati do suza, ali ni na koji način neće obezvrijediti uspone i knjige iz zlatnog doba himalajizma.

Vitomir Spasović: Morske dubine – Olimpijske priče su istinite sportske priče o ljudima koji su baveći se sportom doživjeli, ili još doživljavaju, ljepotu i sreću. Jedna od priča, Morske dubine, priča je o ljudima koji su kroz povijest uranjajući u modri morski svijet tišine otkrivali njegove tajne i prenosili ih nama. Kada se iz svemira pogleda malo bolje, jasno se vidi da na planeti Zemlji prevladavaju plave boje. Ljude je uvijek privlačio taj morski svijet, a osim neviđene ljepote, u njemu su pronalazili i hranu.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime