Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Leif Randt: Allegro u pastelu – Mlada spisateljica Tanja Arnheim nakon kultnoga debitantskog romana traži ideju za novu knjigu i održava vezu na daljinu s dizajnerom u trendu Jeromeom Daimlerom. U rekordno vrućem proljeću 2018., kroz odnos koji par uglavnom održava na internetu, preko poruka i slika, Randt vješto provlači ključne motive zeitgeista: pitanja identiteta, uklapanja u društvene norme i “normalnoga” u vezama, problematiku klimatske krize i osobne odgovornosti. Što uopće znači ljubav u 21. stoljeću? Pitamo se zajedno s njim. Suptilno ironično i iskreno angažirano, nova zvijezda njemačke proze bavi se problemima Prvog svijeta neposredno uoči krize koja će ga u osvit dvadesetih godina stubokom potresti.

Jane Goodall, Douglas Abrams: Knjiga nade – Svijetu nada treba više nego ikada, a Jane Goodall, legendarna primatologinja, prirodoslovka i antropologinja, a danas prije svega aktivistica, uvjerena je da još uvijek postoje razlozi za nadu. Jane Goodall cijeli je svoj život posvetila istraživanju, zaštiti i očuvanju prirode i već više od pola stoljeća upozorava na poguban utjecaj čovjeka na planet. Još otkako je kao mlada žena otišla u Gombe proučavati čimpanze gdje je spoznala svu veličanstvenost prirode, ali i to da smo njezin neodvojivi dio, neumorna je zagovornica sveg života u našem svijetu. Danas u poznim godinama i dalje širi svoju mudrost, susreće se s mladima, drži predavanja i putuje diljem svijeta kako bi probudila nadu i vjeru u ono najbolje u nama. U Knjizi nade Jane Goodall s nama dijeli iskustva, priče i uspomene sa svog čudesnog i značajnog životnog puta. Nudi nam novi pogled na razumijevanje krize s kojom se suočavamo i pokazuje put prema svijetu koji još uvijek možemo izgraditi. Ova knjiga sažima ono najbolje iz života provedenog u borbi za očuvanje prirode, ali i za očuvanje ljudskih života, dostojanstva i humanosti.

Alison Jay: Pčela i ja – Ova edukativna, bogato ilustrirana slikovnica prati novonastalo prijateljstvo između djevojčice, pčele i usamljenog susjeda u neboderu te kako su se svi ujedinili ne bi li grad ispunili cvijećem. Mnoštvo zanimljivih detalja u ilustracijama Alison Jay pobudit će dječju maštu te će sa svakim ponovnim čitanjem otkrivati nešto novo. Slikovnica će nadahnuti dječju sklonost prema prirodi podsjećajući kako jedino ljubav i brižnost mogu promijeniti svijet.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime