Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Alba de Céspedes: Zabranjena bilježnica – Kad je 1952. objavljena Zabranjena bilježnica, njezin treći i najpopularniji roman, de Céspedes se zlatnim slovima upisuje u povijest talijanske književnosti na čijim će temeljima izrasti recentna talijanska proza. Napisan u dnevničkoj formi, roman je intimna ispovijest Valerije, supruge, majke i službenice koja živi u Rimu urednim i skromnim građanskim životom. Kada svoje misli i osjećaje počne zapisivati u malu crnu bilježnicu, Valerija ne sluti kako će to postati dnevnik rasapa njezinih iluzija koje je gajila o braku, djeci i krhkom komforu građanskog života. Majstorski i nevjerojatno moderno ispisan ženski unutarnji monolog polako nam otkriva stvarnu pozadinu ljubavničkih, majčinskih i prijateljskih odnosa iza brižno izgrađene fasade.

Mark Synnott: Nemogući uspon – Penjač i publicist Mark Synnott pruža nam u knjizi Nemogući uspon jedinstven uvid u penjačku kulturu te donosi cijelu povijest penjanja u Yosemiteu, na najpoznatije visoke stijene na svijetu, ali u središtu ove knjige ipak je nevjerojatan solo uspon njegova prijatelja Alexa Honnolda na El Capitan, savršenu granitnu stijenu u dolini Yosemite, visoku više od devetsto metara. Honnold je obavio svoj povijesni uspon, bez ikakvog osiguranja, za manje od četiri sata i zaprepastio cijeli penjački svijet. New York Times opisao je uspon kao „jedan od najvećih pothvata bilo kojeg sporta ikada“, a o tom usponu snimljen je i dokumentarni film Free solo koji je nagrađen Oscarom. Synnott piše i o vlastitoj opsesiji penjanjem koja se razvila još u adolescenciji – opisuje profesionalne uspjehe, neuspjehe i dileme koje su iz njih proizašle – a sve to pretvara ovu knjigu u temeljito i čarobno promišljanje o tome što znači živjeti život do kraja. Honnold se usudio pomaknuti granice više nego ijedan penjač u povijesti. Međutim, ova priča o visinama što bude strahopoštovanje zapravo je priča o svima nama. Tko se od nas u životu nije morao suočiti sa strahom i što je život ako ne jedna vrsta nemogućeg uspona.

A.F. Steadman: Skandar i krađa jednoroga – Trinaestogodišnji Skandar oduvijek je želio biti jahač jednoroga; biti jedan od šačice odabranih sretnika koji moraju pomoći svojemu jednorogu da se izlegne; doživotno se vezati s njime; učiti i vinuti se u slavne visine; biti junak. Ali uoči ostvarenja Skandarova sna, svijet postaje opasniji nego što je itko mogao zamisliti. Mračan i zlokoban neprijatelj ukrao je najmoćnijeg jednoroga Otoka. Dok se prijetnja bliži, Skandar razotkriva tajne koje iz temelja mijenjaju sve što je ikada znao o svijetu koji ga okružuje, ali i o samome sebi.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime