Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Nick Spalding: Na drugom kraju svijeta Kad Jamiejev spektakularni slom živaca na poslu rezultira otkazom, a Laura dobije izvrsnu ponudu za novi posao u Australiji, obitelj Newman uvjerena je kako su im se ostvarili snovi. Zamjena svakodnevnog stresa vlastitim komadićem osunčanog raja i novi početak za njihovu mladu obitelj zvuči savršeno. Naposljetku, to bi moglo popraviti i neke trzavice koje su nastale u njihovom braku posljednjih mjeseci. No, Jamie i Laura ubrzo će otkriti da problemi ipak mogu pronaći način da vas sustignu, bez obzira koliko daleko pokušate pobjeći. Može li ljubav preživjeti i na sasvim drugom kraju svijeta?

 

Viktor Emil Frankl: O smislu života Viktor Frankl, koji je, nakon što je prošao bolna iskustva te kasnije postao svjetski poznat liječnik i psiholog, pokazuje nam izvore iz kojih možemo crpiti smisao života, primjerice: aktivno djelovanje, ljubav prema drugoj osobi i svjesno doživljavanje ljepota prirode i umjetnosti. Samo jedanaest mjeseci nakon što je oslobođen iz koncentracijskog logora, Frankl je u ožujku 1946. održao tri predavanja koja su zapisana u ovoj knjizi i koja odražavaju njegove temeljne misli o smislu života i otpornosti. Biti čovjek za Frankla znači biti u stanju razmišljati pozitivno u svakoj životnoj situaciji. Najbolji su dokazi za to njegova vlastita bolna iskustva gubitka, gladi i straha od smrti, unatoč kojima je osjećao nadu, stvarao prijateljstva i bio uvjeren da život ima smisao. „Ako život ima smisla, onda i patnja mora imati smisla“ – tako glasi maksima toga velikog liječnika i psihoterapeuta. Njegovi su spisi dirljivi dokumenti o jednom vremenu, a opet su vrlo aktualni i danas: daju nam važne impulse za oblikovanje vlastitog života i za nastavak života nakon traumatičnih iskustava. Svaka kriza u sebi krije i priliku – naime priliku da dokažemo vlastitu ljudskost.

Šumski prijatelji Zasvijetli čarobnom istraživačkom svjetiljkom i otkrij životinjice koje se skrivaju na stranicama ove magične slikovnice! Maleni Medo igra se u šumi skrivača i traži svoje prijatelje koji su se sakrili među lišćem, u potoku ili na vrhu planine.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime