Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Liz Moore: Rijeka svjetla i tame Iako međusobno potpuno različiti, životni putevi dviju sestara kreću se istim ulicama. A onda jedna od njih nestane. U Kensingtonu, filadelfijskoj četvrti koju razara pošast narkotika, dvije nekoć nerazdvojne sestre žive posve različitim životima. Jedna od njih, Kacey, na ulicama te četvrti živi kao ovisnica, dok druga, Mickey, tim istim ulicama patrolira kao policajka. Premda više ne razgovaraju, Mickey se neprekidno brine za sestru. No onda Kacey odjednom nestane, otprilike u isto vrijeme kada u kensingtonskoj policijskoj oblasti započne niz neobjašnjivih ubojstava, a Mickey postane opasno opsjednuta pronalaženjem krivca i sestre prije nego što bude prekasno. Ispričan iz dvije vremenske perspektive, roman Rijeka svjetla i tame naizmjenično prati policijski slučaj i djetinjstvo sestara, dok čitatelju jednako tako naizmjenično ubrzava puls i slama srce. No to je ujedno i portret jednoga grada i društva u krizi oslikan kroz priču o sestrinstvu, ovisnosti i neraskidivim vezama koje postoje između mjesta, obitelji i sudbine.

Josip Jambrač: Porijeklo hrvatskih institucija Josip Jambrač ovom knjigom na kompleksan i izrazito smislen način odgovara na suvremena pitanja institucionalnog razvoja moderne Hrvatske. Ne zadržavajući se tek na površnom prikazu stanja, nego upravo suprotno provevši minucioznu analizu društvenih, ekonomskih, političkih i pravnih institucija kroz stoljeća detektira ključne uzroke trenutnog stadija razvoja. Ova promišljena i izrazito intrigantna studija daje odgovore na niz pitanja, ali ujedno i otvara nova te je stoga odličan predložak za daljnju javnu raspravu o tome kamo idu hrvatsko društvo i država.  (Ivan Kosnica, Pravni fakultet u Zagrebu). Knjiga Josipa Jambrača je veliki, sveobuhvatni, gotovo totalni pogled na Hrvatsku, njezinu povijest i, nažalost, budućnost. Na mnogobrojnim primjerima autor detaljno objašnjava zašto Hrvatska iz naizgled posve uređenih i urednih okolnosti ne može naprijed, zašto se toliko malo toga mijenja. Zemlja bez institucija ne može izgraditi sretno društvo. Hrvatska je svakako zemlja brojnih nedostataka, ali posve sigurno nije zemlja bez pojedinaca koji bi stvari mogli pomaknuti. Ova knjiga i autor to pokazuju. (Tvrtko Jakovina, Filozofski fakultet u Zagrebu).

Braća Fan: Palo s neba Jednog je četvrtka to palo s neba. To što je palo uzrokovalo je veliku pomutnju u svijetu kukaca koji su se jako trudili odgonetnuti što bi baš TO moglo biti. U njihov sivi svijet palo je nešto obojeno i okruglo i čuđenju nije bilo kraja. Kukci i životinjice divili su se neobičnoj kugli i imali svoje teorije o tome što bi to moglo biti. Jednog dana pauk je odlučio izgraditi velik izložbeni prostor gdje je to Čudo s neba odlučio svima pokazivati. Naplaćivao je ulaznice i dobro se obogatio, a posjetioci su pristizali odasvud. Pohlepni pauk povisio je cijenu ulaznice, a zatim se jednog dana dogodila katastrofa. Neko stvorenje ukralo je Čudo. Priča o pohlepi i ljudskim vrijednostima.

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime