Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Pavla Horáková: Teorija čudnovatosti – Ada Sabová mlada je znanstvenica koja radi u Zavodu za interdisciplinarne studije čovjeka, svojevrsnom češkom alanfordovskom institutu za kopanje ruda i gubljenje vremena. Iza nje su propale veze i disfunkcionalna obitelj, a istraživanja koja provodi s kolegama u Zavodu sve su jedna bizarnija od drugih. K tomu, niz neobičnih slučajnosti vodi je u opsesivnu potragu za nestalim prijateljičinim sinom. Kako u tome kaotičnom svijetu ostati zdrave glave, kako uskladiti osobni život i karijeru te steći žuđenu slobodu, pitanja su na koja Ada traži odgovore. Inteligentnim mozaikom sačinjenim od opisa suvremena češkog društva, uvida u obiteljske i intimne odnose, trivijalnosti i kvantnu fiziku, Horáková nam u romanu Teorija čudnovatosti nudi britku i urnebesno duhovitu hibridnu prozu, mješavinu romanse i meke znanstvene fantastike, koja govori o potrazi za ljubavlju, slobodom i čarolijom. Ironični odmak pripovjedačice i pronicavi uvidi u suvremeno društvo obiluju tipičnim, hrvatskim čitateljima već poznatim češkim humorom.

Michelle Elman: Užitak sebičnosti – Je li vam teško otvoreno izraziti svoje mišljenje kada se ne slažete s nekim? Bojite li se ljudima reći „ne“ kako ih ne biste povrijedili? Osjećate li se često emotivno iscrpljeni i tjelesno umorni? Ako je vaš odgovor na sva ova pitanja potvrdan, trebaju vam čvrste granice i krajnje je vrijeme da otkrijete sebičnost i sve njezine blagodati! Od malih nas se nogu uči da su potrebe ljudi oko nas važnije od vlastitih i zato često nemamo dovoljno vremena ili energije za sebe i otkrivanje tko smo doista i što zapravo želimo. Vrlo često svesrdno pomažemo drugima, ali važno je znati da to ima cijenu, a ona ste vi. Upravo zato potrebne su nam granice. Ali o tome se rijetko govori jer proturječi priči koju nam serviraju cijeli život, a to je da želite li biti dobra osoba, uvijek vam potrebe drugih trebaju biti prioritet, a ako postavite sebe i svoje potrebe na prvo mjesto, sebični ste. No granice su nam potrebne kako bismo se zaštitili od manipulacije, izluđivanja, nepoštovanja i zlostavljanja. One povećavaju osjećaj samosvijesti i omogućuju vam da sagradite čvrst identitet. U knjizi Užitak sebičnosti svjetski poznata životna trenerica i influencerica Michelle Elman poučit će vas vještini zdravog određivanja i pridržavanja granica. Postavljanje čvrstih granica poučit će druge kako se trebaju ponašati prema vama, izbacit će iz vašeg života nepotrebne napetosti i toksične odnose te vam omogućiti da sebe i druge volite na najbolji mogući način.

An Leysen: Orašar – Orašar je neodoljiva priča o djevojčici Klari koja na Badnju večer dobiva prekrasan dar – drvenog vojnika orašara i to vrlo neobičnog… U ovoj čarobnoj slikovnici An Leysen odijeva klasičnu božićnu bajku E. T. A. Hoffmanna u novo ruho, a njezine uzbudljive ilustracije prenijet će te u čudesan svijet zlog kralja miševa i prelijepe Šećerne Vile. Badnja je večer. Za Klaru i njezina brata Fritza uzbuđenje je na vrhuncu! Svake godine kum Drosselmeier donosi im posebne božićne darove. Klara je dobila drvenog vojnika. To je orašar, koji Fritzu izgleda pomalo smiješno, ali Klari se veoma sviđaju njegove velike, blage oči. Te noći otkriva da njezin novi prijatelj nije samo krckalo za orahe nego mnogo više od toga. Nekoć je bio hrabar vojnik koji se zaljubio u pravu princezu…

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime