Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Početkom tjedna stižu preporuke iz Narodne knjižnice Vrbovec. Rachel Kadish: Težina tinte Roman Težina tinte, smješten u šezdesete godine 17. stoljeća te rano 21. stoljeće, isprepletena je priča o dvjema ženama iznimnog intelekta: Ester Velasquez, iseljenici iz Amsterdama kojoj je dopušteno pisati za slijepog rabina netom prije no što je grad poharala kuga, i Helen Watt, boležljivoj povjesničarki koja voli židovsku povijest. Na početku romana bivši student poziva Helen pogledati skrivene židovske spise iz sedamnaestog stoljeća, netom otkrivene u njegovu domu tijekom renoviranja. Zatraživši pomoć Aarona Levyja, poslijediplomca koji je nestrpljiv koliko i šarmantan, i u utrci s drugim brzim timom povjesničara, Helen kreće u svoj zadnji projekt: ustanoviti identitet osobe koja je napisala te spise, neuhvatljivog pisara po imenu „Alef”.

Roman Težina tinte, uzbudljiv i ambiciozan, opsežnog dosega te intimnog tona, profinjeno je djelo povijesne književnosti o ženama koje razdvajaju stoljeća te o izborima i žrtvama koje moraju podnijeti kako bi pomirile život srca i život uma.

Miep Gies, Alison Leslie Gold: Sjećanje na Anne Frank Milijunima koje je dirnuo Dnevnik Anne Frank ova knjiga nudi izvanrednu priču Miep Gies, žene koja je sa svojim suprugom više od dvije godine pomagala u skrivanju obitelji Frank od nacista. Poput tisuća neispjevanih heroja svakog su dana riskirali svoje živote kako bi donosili hranu i novosti te pružali emotivnu potporu žrtvama Holokausta. Od razdoblja svojeg djetinjstva kao izbjeglice nakon Prvoga svjetskog rata do trenutka kad je stavila maleni, crveno-narančasti karirani dnevnik – Anninu ostavštinu – u ruke Otta Franka, Miep Gies prisjeća se svoje prošlosti s jednostavnom iskrenošću i potresnom jasnoćom. Svaka stranica odzvanja hrabrošću i ganutljivom ljepotom.

Hermine “Miep” Gies (1909–2010), podrijetlom Austrijanka, od desete godine živjela je u Nizozemskoj. Radila je u tvrtki Anneina oca Otta Franka, tijekom godina vezala se za obitelj Frank i postala njihova bliska prijateljica i pouzdanica. Nakon uhićenja Frankovih čuvala je Annein dnevnik do povratka Otta Franka iz Auschwitza. Dnevnik je, naravno, narednih godina postigao svjetsku slavu, a Gies je 1987., uz pomoć Alison Leslie Gold, napisala i objavila svoju priču, jedinstven prikaz iz prve ruke te opće poznate tragične, ali i inspirativne priče o hrabrosti običnih ljudi suočenih sa smrtnom opasnošću.

Damir Ivankić, Neven Borić: Enciklopedija zastava i grbova svijeta Neka vas zastava oduvijek oduševljava, a niste znali koju zemlju predstavlja? Znate li da povijest nekih zastava i grbova krije fascinantne, a ponekad i bizarne činjenice? Upoznajte 195 različitih zemalja kroz njihove zastave i grbove. Uz opširan opis i informacije o zastavi i grbu, svaka je zemlja predstavljena i najnovijim dostupnim statističkim podacima: lokacija, površina, glavni grad s brojem stanovnika, službeni jezik, ukupni BDP, BDP po stanovniku, Gini indeks, HDI indeks, broj stanovnika, godišnji prirast, stopa nataliteta, postotak gradskog stanovništva, prosječna dob stanovnika, udio u svjetskom stanovništvu. Ovaj će enciklopedijski priručnik svojim informacijama zadovoljiti sve generacije čitatelja, stoga uživajte u otkrivanju!

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime