Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Silvia Moreno-Garcia: Meksički roman strave – Očaravajuća feministička verzija romana strave. U Meksiku pedesetih godina 20. stoljeća mlada pripadnica visokog društva otkriva jezive tajne prekrasne stare vile. Nakon što je od rođakinje primila pismo sastavljeno u bunilu, Noemí Taboada kreće k njoj u Kuriju, izoliranu vilu u meksičkoj provinciji. Nije sigurna što će ondje pronaći – suprug njezine rođakinje, naočiti Englez, potpuni je stranac, a Noemí o regiji ne zna gotovo ništa. Noemí nije nikakva klasična junakinja. Glamurozna je pripadnica visokog društva, a njezine šik haljine i savršeni crveni ruž primjereni su koktel-zabavama, a ne amaterskoj špijunaži. No Noemí je čvrsta i pametna, i ne boji se: ni sestričninog novog supruga, koji je istovremeno zastrašujuć i privlačan, ni njegova oca, drevnog patrijarha koji je njome, čini se, fasciniran, pa ni same vile koja počinje ulaziti u Noemíne snove vizijama krvi, pohote i propasti. Njezin jedini saveznik u ovom negostoljubivom domu stidljiv je i nježan najmlađi član obitelji, Francis. Sve upućuje na to da joj želi pomoći, ali i da prešućuje poremećene priče o prošlosti svoje obitelji. Jer Kurija krije nebrojene tajne. Nekoć nemjerljivo bogatstvo štitilo je vilu od znatiželjnih pogleda, ali, kopajući dublje, Noemí na svjetlo dana izvlači morbidne priče o nasilju i ludilu. Ipak, očarana jezivim i zavodljivim svijetom Kurije, uskoro ni sama više iz nje ne nalazi izlaza.

Deniver Vukelić: Magija na hrvatskome povijesnom prostoru – Riječ je o intrigantnoj temi namijenjenoj širokom čitateljskom krugu, a odgovara na pitanja u kojoj su mjeri magijske predodžbe, prakse i vjerovanja utjecali i još uvijek utječu na ljudske živote, kulturu i svakidašnjicu. Putovi kojima nas kroz ovu knjigu vodi autor dr. sc. Deniver Vukelić obilježeni su zadivljujućim antropološkim, etnografskim i etnološkim podacima, uzbudljivim i manje poznatim povijesnim činjenicama, s daškom psihologijske i sociološke misli te pomno odabranim metodama prikaza uvijek zanimljive komparativne religije. Knjigu otvara poglavlje pod naslovom Što je magija? Upućuje nas na to da se značenje onoga što nazivamo magijom mijenjalo tijekom ljudske povijesti i nudi uvid zašto se to događalo. Drugi i glavni dio ove knjige nazvan je Magija na hrvatskome povijesnom prostoru, a sastoji se od četiri veća poglavlja u kojima čitatelji mogu pratiti mnogobrojne magijske fenomene i modele magijskog djelovanja i praksa od prapovijesti do današnjeg doba.

David Walliams: Mala čudovišta – Zavijat ćete od smijeha i vrištati od zadovoljstva uz ovu monstruozno uzbudljivu novu slikovnicu autora genijalno duhovitih bestselera Davida Walliamsa koju je ilustrirao čudesni Adam Stower! Lunko je maleni vukodlak koji ima veliki problem. On jednostavno nije strašan! I to ga čini čudnim u Školi za čudovišta. Ali kad nađe nove prijatelje, otkriva da je upravo zahvaljujući tome što je tako čudan zapravo najveća faca od svih čudovišta…Ova duhovita slikovnica savršena je za sva mala čudovišta koja će se hihotati čitajući. I roditelji i njihovi mališani umirat će od smijeha uz ovu čudovišno duhovitu slikovnicu!

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

 

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime