Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Iz Narodne knjižnice Vrbovec stižu nove preporuke. Rosa Ventrella: Priča o jednoj obitelji Priča o jednoj obitelji izvrstan je roman za ljubitelje autentičih i emocionalnih priča Elene Ferrante. Neočekivano prijateljstvo rođeno kao cvijet iz kamena. Zabranjena ljubav kao jedina utjeha i zaštita od okrutnosti svijeta. U labirintu uskih uličica popločanih bijelim kamenom, razdragana se djeca igraju dok ih opijaju mirisi sviježe opranog rublja i arome vrelog umaka od rajčice. Jedno od njih je i Marija, djevojčica tamne puti i buntovne naravi. Za njom trče i njezina dva brata, bezbrižno se osmjehujući i uživajući u igri s prijateljima. Među njima je i Michele, koji je uvijek tu za nju, spremno čekajući da je zaštiti. Sasvim polako, neprimjetno, njihovo prijateljstvo prerasta u iskrenu ljubav. Kada se suoči s teškim gubitkom, Marija će morati pronaći način savladati zabranjene osjećaje prema Micheleu jer je sjeme mržnje zavadilo njihove obitelji. Od tog će se trenutka sve promijeniti, a život dobiti novi, neočekivani smjer. U siromašnim kvartovima juga Italije u kojima se tradicija rađa i umire, a pravila i običaji oblikuju stoljećima, može li čovjek zaista prevladati sve prepreke i ostvariti snove bez osvrtanja na prošlost?

Jadranka Kosor: Premijerka U knjizi Premijerka Jadranka Kosor potanko izvještava o detaljima mnogobrojnih političkih susreta i donošenja odluka te o zakulisnim političkim igrama. U fokusu je pritom njezina uloga u okončanju pristupnih pregovora za EU – zasigurno njezin najuspješniji doprinos hrvatskoj državnoj politici. Međutim, ova se knjiga ne bavi samo evidentiranjem političkih poteza, u maniri svojstvenoj većini knjiga sjećanja poznatih političara, pisanih često s očitom namjerom da se ostavi što ljepša slika o sebi i o svojem doprinosu u političkoj povijesti. Jadranka Kosor je talentirana pripovjedačica izvrsnog autorskog stila koja govori i o drugim razdobljima svojeg života: o djetinjstvu, djevojaštvu, o novinarskim počecima u Večernjem listu i na Radio Zagrebu.

Govori i o svojim brakovima, o traumama koje su obilježile njezin život, piše razotkrivajući svoju osjećajnu stranu, bez uljepšavanja. Zbog toga ovoj knjizi prije pristaje žanrovska odrednica autobiografske proze nego memoaristike te će ona zbog svojih stilističkih kvaliteta zasigurno biti zanimljiva i čitateljima koji nisu primarno fokusirani na politiku.

Lana Roje: Ribe na drveću Ribe na drveću je dječji roman o o najčudnijem danu u životu dječaka Jure. Trebao je to biti sasvim običan, oblačni utorak kod kuće, no ništa nije bilo kako je trebalo biti. Njegov jastuk, četkica, kiseli krastavac iz sendviča, djevojčica sa slike u hodniku, zavjesa, i još mnogi drugi predmeti, oživjeli su. Imali su štošta za reći svojem cimeru Juri, nakon toliko godina šutnje. Između kaosa, skrivanja, zagonetki, pokoje suze i smijeha, bilo je mjesta i za neka neočekivana prijateljstva. „Tko nije naučio gledati nebo u potoku, ne zna što su ribe na drveću.“ – i ta rečenica Ive Andrića razbacanih se riječi ubacila u Jurin neobični dan. Autorici je upravo taj citat bio inspiracija za ovu priču, posvećenu najvećoj dječjoj prijateljici – Mašti, koja ih vodi na svakojaka čarobna putovanja.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime