Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Defne Suman: Posuđeno vrijeme – Smještena u srce Osmanskog Carstva, u drevni grad Smirnu, ova raskošna priča počinje jedne blage večeri u rujnu 1905. godine u kojoj je na svijet došla njezina misteriozna junakinja, Šeherezada. Gotovo istodobno dok ju je majka omamljena opijumom rađala, u kozmopolitski Izmir iskrcao se lukavi indijski špijun Avinash Pillai, kojega je Britansko Carstvo poslalo u tajnu misiju. Par godina poslije on će u gradu koji ga je očarao svojom ljepotom upoznati Edith Sofiju Lamarck – ljubav svoga života. Upoznati da, ali ne i saznati njezinu dobro čuvanu tajnu, koja će mu ostati nepoznanica sve do dramatična trenutka njihova bijega iz plamtećeg grada. Ali ni tu ovoj tajanstvenoj priči neće biti kraj…Posuđeno vrijeme fascinantan je roman, napučen najrazličitijim likovima, a radnja mu obuhvaća najburnije godine povijesti kozmopolitskog Izmira. U njoj se sudbine četiriju obitelji – levantinske, turske, grčke i armenske – čudesno isprepliću i vijugaju kroz vrijeme, kroz dramatične društvene i političke mijene, tvoreći zanosnu literarnu arabesku. Defne Suman rođena je pripovjedačica, tankoćutna i hrabra. U ovoj gusto tkanoj priči pomno rasvjetljava važne događaje i daje potpuno nov pogled na povijest i kulturu drevnoga grada, sve kroz oči svojih nezaboravnih likova.

Ivana Buj, Josip Jukić, Hrvoje Kekez, Dario Žagar: Neispričane priče – U ovoj su knjizi, kroz ukupno sedamdeset tema, ispričane dosad neispričane priče o zanimljivim povijesnim, geografskim i biološkim lokalitetima diljem Lijepe Naše. Napisali su ih već dobro znani autori Ivana Buj, Josip Jukić i Hrvoje Kekez, a sjajnim fotografijama popratio ih je Dario Žagar. Stoga vam ne preostaje ništa drugo nego slijediti čudesne kapljice vode od zadivljujućih krških vrela do remek-djela koja stvaraju na Roškom slapu, plaži Pasjači ili brojnim čarobnim špiljama. Uputite se potom do nekih od najspektakularnijih vidikovaca u Hrvatskoj, prošećite najljepšom planinarskom stazom te odmorite dušu i tijelo u društvu nekih od najzanimljivijih hrvatskih biljnih i životinjskih vrsta. Na kraju otkrijte neke pomalo zaboravljene utvrde, koje su nekoć odigrale ključnu ulogu u obrani naše domovine, ali i veličanstvene dvorce koji mame ljepotom iako možda nisu na glavnim turističkim rutama. U svakom slučaju, pred vama je knjiga s kojom upravo počinje još jedno nezaboravno putovanje Hrvatskom.

Ivanka Ferenčić Martinčić, Nikolina Dinješ: Što je medo vidio u muzeju – Nakon prošlogodišnje avanture plišanog zeke zaboravljenog u knjižnici, ove godine upoznajemo jednog plišanog medu kojeg je njegov Robi zaboravio u muzeju. Što će sve medo vidjeti, kakve priče će slušati i zašto će zauvijek zavoljeti muzej, saznajte u novoj slikovnici već dobro uhodanog dua – Ivanke Ferenčić Martinčić i Nikoline Dinješ.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime