Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Zakiya Dalila Harris: Ona druga crnkinja – Nella Rogers, 26-godišnja asistentica i jedina crna osoba koja radi u prestižnoj nakladničkoj kući Wagner Books, umorna je od mikroagresija te svega što sa sobom povlače. Ne čudi što je presretna kad sazna da u ured dolazi još jedna crnkinja – Hazel. No stvari se vrlo brzo počnu odvijati u neočekivanom smjeru, Nella postaje neprijatelj broj 1, a Hazel apsolutna miljenica kolega. Sve se dodatno zakomplicira kad na Nellinu stolu osvane poruka: ODLAZI IZ WAGNERA. ODMAH. Ona druga crnkinja hvaljeni je prvijenac američke spisateljice Zakiye Dalile Harris. Ovaj mračni i zabavni triler, ujedno i satira koja se bavi pitanjima rase i klase, potvrdio je status jednog od najiščekivanijih prvijenaca godine osvajanjem top-ljestvica najprodavanijih knjiga odmah po svom izlasku.

Mungi Ngomane: Ubuntu za svaki dan – Današnji svijet, ponajprije zapadni, opsjednut je idejom individualizma, uvjerenjem da su osobne potrebe pojedinca bitnije od potreba društva kao cjeline. Nasuprot tome, u afričkoj zajednici njeguju se zajedništvo i međusobna povezanost, hrabrost i suosjećanje. Sve to utemeljeno je u južnoafričkoj životnoj filozofiji poznatoj pod imenom ubuntu, konceptu koji obuhvaća sve ljudske težnje prema skladnom zajedničkom životu ispunjenom humanošću. Glavnu pouku ubuntua najbolje opisuje afrička poslovica: »Čovjek je čovjek zbog odnosa s drugim ljudima. Ova knjiga donosi četrnaest mudrih pouka „nacije duginih boja“ koje su nam nužne da bismo svi zajedno živjeli bolje jedni s drugima i jedni pokraj drugih. Pričama u kojima se nazire naša zajednička ljudskost, povezanost i međusobna ovisnost, ova će nam knjiga pomoći da shvatimo svijet i pronađemo svoje mjesto u njemu. Istražujući ideje blagosti i opraštanja, tolerancije i vještine slušanja, Mungi Ngomane pokazuje nam da za svakoga od nas može biti korisno kad prihvatimo jedni druge. Ubuntu za svaki dan nadahnjujući je vodič koji nas usmjerava prema ispunjenijem životu pojedinca kao člana mnogo veće obitelji kojoj svi pripadamo.

Smriti Halls, David Litchfield: Duga poslije kiše – Svima koji prolaze kroz teško razdoblje u životu ova uzbudljiva, prekrasno ilustrirana slikovnica pomoći će da pronađu optimizam i u najmračnijim vremenima. U toploj priči o hrabrosti, promjenama, njihovu prihvaćanju i nastavljanju sa životom, djevojčica i njezina lisica moraju proputovati kroz strašna i mračna mjesta te proživjeti izazovna olujna vremena da bi stigle do prekrasnog i šarenog svijeta na drugoj strani. Usput nalaze prijatelje koji će ih voditi i podržavati na njihovu putu, a kad svane novi dan, pun je svjetla, života i obećanja. Prekrasne, živopisne ilustracije te čarobni stihovi bude nadu u našim srcima i pokazuju da katkad moraš proći kroz mrak da bi izašao na svjetlost. Ova slikovnica i djeci i odraslima pokazuje da se, bez obzira na to u kakvoj se situaciji trenutno nalaze, životne okolnosti mogu promijeniti nabolje i pruža zraku sunca svakome tko traži svjetlo.

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime