Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Foto: pixabay
Komunalac add

Chris Whitaker: Počinjemo na kraju – Walker nikad nije napustio svoj rodni gradić smješten na obali Kalifornije. Iako je postao načelnik policije, još uvijek pokušava zaliječiti rane koje su nastale kada je bio primoran svjedočiti protiv svojeg najboljeg prijatelja, Vincenta Kinga, u vezi sa slučajnim ubojstvom tinejdžerke. Sada, trideset godina poslije, Vincent izlazi iz zatvora. Duchess, glavni lik knjige, je trinaestogodišnja djevojčica i samoproglašena odmetnica. Njena čvrsta vanjština samo je oklop kojim pokušava zaštititi svoju ranjivu dječju unutrašnjost. Njena majka, Star, plesačica u lokalnom salunu, a čija je sestra bila Vincentova žrtva, odrasla je s Walkerom i Vincentom. Star polako propada zbog čega se Duchess mora pobrinuti za svoju majku i svojeg petogodišnjeg brata Robina. Njihovi životi naizgled ne mogu biti gori, ali sve se mijenja kad Star umire u požaru saluna, a Vincent je pronađen na mjestu zločina što ga čini glavnim sumnjivcem. Duchess i Robin su smješteni u Montanu kod svojeg djeda kojeg ne poznaju. Sada su uistinu sami i prepušteni jedno drugome. Istovremeno Walker preuzima istragu Starine smrti.

Aldo Leopold: Ljetopis Pješčanog Okruga – Daleke 1949. godine izašlo je prvo izdanje knjige pod naslovom A Sand County Almanac, autora Alda Leopolda. U više od sedamdeset godina nakon tog izdanja, knjiga je prevedena na 15 svjetskih jezika te je postala svojevrsna biblija ekološke misli. 2021. izlazi i na hrvatskom jeziku, u prijevodu Siniše Goluba, ravnatelja Javne ustanove Međimurska priroda, koji će nam knjigu predstaviti 20. listopada u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Knjiga odražava autorovu filozofiju odnosa spram zemlje, odnosa koji je sažet u njegovom konceptu Etike zemlje, što je ujedno i finalno poglavlje te knjige. Leopold je cijelog svog života bio u neposrednom kontaktu s divljinom, kao šumar iz prve generacije profesionalnih američkih šumara. Tako je svjedočio svim dobrim ekološkim idejama, ali i svim zabludama koje su bile produkt ondašnjeg duha vremena. A bilo je to vrijeme kad se divljina u Americi još uvijek krčila i pokoravala, a grabežljivci poput vuka i medvjeda bili nemilice istrebljivani. Leopold piše i o tome, pritom ne skrivajući ni svoje grijehe, te tako čitatelju ilustrira kako etika zemlje nije ni njemu samom bila podarena rođenjem, nego je do nje došao kroz iskustvo lovca, šumara, zaštitara divljine i spisatelja. S obzirom da prevoditelj Siniša Golub dugo surađuje sa Zakladom Aldo Leopold te je njezin član i dobar poznavatelj lika i djela Alda Leopolda, knjiga nije samo puki prijevod, nego znalački prevedeno djelo. Ujedno, knjiga će mnogim ljubiteljima prirode biti izuzetno vrijedno štivo jer će kroz nju shvatiti da nisu sami u svojim idejama i pogledu na svijet zaštite prirode.

Christiane Dorion, Gosia Herba: Izumi koje potpisuju životinje – Znate li da je jedan od najbržih vlakova na svijetu napravljen da bude tiši, pa čak i brži zahvaljujući ptici zvanoj vodomar? Znate li da su termiti pomogli dizajnirati kuće koje ostaju prohladne za vrijeme vrućina? I da bi hobotnica mogla imati recept za ogrtač kojim se postaje nevidljiv? Znate li da životinje materijale koriste uvijek iznova, bez stvaranja otpada? Životinje znaju kako se snaći, napredovati i preživjeti milijunima godina, stoga ne čudi što sjajne ideje često dobivamo upravo od njih. Upoznajte životinje koje su nadahnule ljude da stvore fantastične izume!

 

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime