Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Početkom tjedna iz Narodne knjižnice Vrbovec stižu novu preporuke. Emily Gunnis: Djevojka iz pisma Samantha Harper novinarka je koja očajnički želi napredovati u poslu. Kad slučajno naiđe na pismo iz prošlosti, njegov će je sadržaj šokirati i duboko dirnuti. Pismo je napisala mlada majka koja preklinje da je se spasi iz samostana Svete Margarete u koji je zatvorena zbog tada prezrene maloljetničke trudnoće. Svaki joj je dan važan, već sutra bi moglo biti prekasno.

Samantha će biti uvučena u tragičnu priču u kojoj će još otkriti i niz neobjašnjivih smrti povezanih sa ženom, ali i shvatiti da je poslije poroda toj ženi oduzeto dijete i dano na posvajanje protivno majčinoj volji.

Sveta Margareta uskoro se ruši pa Samantha ima samo nekoliko sati da razriješi misterij star više od šezdeset godina.

Joseph E. Stiglitz: Cijena profita Nova knjiga nobelovca Josepha Stiglitza razmatra sadašnje stanje globalnog kapitalizma, koji je – po njegovu mišljenju – u dubokoj krizi, u prvom redu zato što su velike korporacije preuzele kontrolu nad vladama te nameću svoja pravila sebi u korist. Ključni društveni i politički mehanizmi koji bi to mogli spriječiti su zakazali, sindikati ustaju protiv radnika čije interese trebaju zastupati, medijima se više ne može vjerovati, demokracija je u opasnosti da se pretvori samo u pozornicu nadmetanja oligarha. U prvom dijelu knjige autor opisuje trendove koji su do toga doveli, a u drugom nudi rješenja kako bi se to moglo popraviti te liberalni kapitalizam ponovno pretvoriti u efikasni i pravedni sustav koji bi mogao ponovno biti najmoćnija snaga ljudskog napretka. On smatra da bi političke snage lijevog centra trebale ponuditi program koji bi privukao birače, program koji bi predviđao veći utjecaj vlada u socijalnoj sferi, veća ulaganja vlade i bolju regulaciji tržišta i društva u cjelini.

Rachel Bright, Jim Field: Koala koja može sve Visoko u krošnji siguran je dom za sve koji su spori, dok dolje, na tlu, svi nekamo jure, ko da im pod petama gori. Život je dolje UŽURBAN I STRAŠAN, BUČAN I SUVIŠE STRAN.

A, ne! Koli promjene ne voli, gore je miran i spokojan. Upoznajte Kolija – koalu koja voli da sve uvijek bude isto. Potpuno isto.

No jednoga dana u njegov se život nepozvano uvuče promjena, a Koli otkrije da život može biti DRUKČIJI i ČUDESAN.

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime