Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Elif Shafak: Otok nestalih stabala – Defne i Kostas na suprotnim su stranama podijeljene zemlje; ona je Turkinja, on Grk, oboje Cipar nazivaju domom, a njihova je ljubav zabranjena. Jedino mjesto na kojem se mogu sastajati jest konoba Sretna smokva, nazvana tako zbog čudesnog stabla Ficus carica koje raste usred prostorije. Ta će smokva svjedočiti njihovim sretnim susretima te tihim rastancima, ali bit će ondje i kada izbije rat, pretvori grad u ruševinu i razdvoji ljubavnike. Desetljećima kasnije, šesnaestogodišnja Ada, rođena u Londonu, počinje se interesirati o zemlji svojih predaka. Nikada nije posjetila Cipar, a jedina veza s tim otokom stablo je smokve koje joj raste u dvorištu. Kakva će se priča rasplesti pred Adom jednom kad uroni dublje u obiteljske tajne? U romanu Otok nestalih stabala nagrađivana autorica Elif Shafak donosi nam raskošnu priču o pripadanju i identitetu, ljubavi i boli, sjećanju i zaboravu, ljudskom uništavanju prirode te napokon – obnovi, u svakom smislu te riječi.

Kaitlin Ugolik Phillips: Budućnost ljudskosti – Pronicljivo istraživanje utjecaja društvenih medija, umjetne inteligencije, robotike i digitalnog svijeta na naše odnose jednih s drugima, kao i sa samima sobom. Nema sumnje da nam je tehnologija olakšala komunikaciju. Ali je isto tako lakše nekoga isključiti kada se suočimo u razgovoru online. Zašto se truditi razumjeti strance – ili čak poznanike – kada ih možete trolati, blokirati ili jednostavno ukloniti s liste prijatelja i više se nikada ne osvrnuti? Iako nam to može ponuditi kratkotrajan osjećaj zadovoljstva, potencijalno može nagristi jednu od naših temeljnih ljudskih osobina: empatiju. Pa kako izgleda budućnost kada nešto toliko važno za mirno, zdravo i produktivno društvo blijedi? Oprezan odgovor, iako ispunjen nadom, nudi ova zagovornica ugrožene emocije. U Budućnosti ljudskosti Kaitlin Ugolik Phillips s nama dijeli svoje osobne priče, kao i priče liječnika, poduzetnika, nastavnika, novinara i znanstvenika o daljnjem unapređivanju tehnologije i inovacija bez prepuštanja izolaciji. Ova knjiga je za sve koje zanima kako funkcionira naš mozak, kako ga se suptilno može prilagoditi da funkcionira na drukčiji način i što to u konačnici znači za nas kao ljude.

Gabby Dawnay, Ian Morris: Čarolija knjižnice

„Knjižnica je puna
knjiga, pa uđi čim prije
i tvoja se omiljena
među njima krije.

Nije lako kad iz mnoštva
jednu se odabrat mora…
No zabava već počinje –
biranje je prava fora.“

Luka nije uvjeren da su knjige za njega, preduge su, dosadne i on bi radije gledao TV, ali zahvaljujući upornosti njegove prijateljice Eme, Luka će otkriti svijet dinosaura, princeza, gusara, nogometa i svemirskih letjelica te se napokon zaljubiti u knjige i čitanje.
Pridruži se Luki i Emi dok zajedno otkrivaju čaroliju koja se skriva između korica svake knjige.
Napisana u stihovima neodoljivog ritma u nadahnutom prijevodu Ozrena Doležala, ova je priča namijenjena svima koji još nisu sigurni da je čitanje zabavno. Priča koja će probuditi ljubav prema čitanju, knjižnici i pisanoj riječi kod svakog pa čak i kod najneodlučnijeg čitatelja.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime