Noviteti iz Narodne knjižnice Vrbovec

0
Komunalac add

Rosa Ventrella: Zli jezici – U osvit četrdesetih godina 20. stoljeća u Copertinu, u poljoprivrednom kraju Terre d’Arneo, u obitelji nadničara odrastaju dvije sestre: povučena Teresa i znatiželjna Angelina. Kad otac obitelji ode u rat i ostavi je samu s kćerima, njihova majka Caterina na raspolaganju ima samo senzualnu arapsku ljepotu – “prokletstvo” na koje je svekrva uporno upozorava – kako bi prehranila djecu. Uto počinje muka sa zlim jezicima: otrovnim šaputanjima koji poput guja gmižu iz svih uglova i posvuda slijede obitelj. No ta sramota na Angelinu djeluje sasvim suprotno: ona ne podnosi život u bijedi i tvrdoglavo slijedi svoje ideale. Neumoljivim tonom punim starinske ljepote Rosa Ventrella donosi obiteljsku priču i poglavlje talijanske povijesti od Drugog svjetskog rata do borbi salentinskih seljaka za prava nad zemljom koja tvori jedan od glavnih likova; miromirisan ali surov kutak Apulije pokriven kupinama i indijskim smokvama, sposoban i sve dati i sve uzeti.

Antun Mateš: Od sedamdesetih do kraja milenija u Zagrebu i svijetu – „Knjiga Antuna Mateša o sedamdesetim, osamdesetim i devedesetim godinama u Hrvatskoj i svijetu nastavak je sjajne knjige Šezdesete u Zagrebu koja je doživjela veliki uspjeh. Njome se zaokružuje pamćenje četiriju posljednjih desetljeća 20. stoljeća – kraja milenija, pamćenje jedinstveno po tome što se u njemu nižu najvažniji politički, kulturni, umjetnički, sportski, medijski, zabavnoglazbeni… događaji i najvažnije ličnosti u svijetu i Lijepoj našoj koje povezuje izniman autor – slikar, pisac, novinar, ribolovac…, koji se planetom, Hrvatskom i Zagrebom kreće kao svojim dnevnim boravkom. Sve je pratio i bilježio, o svemu ima svoje mišljenje, ima fotografije o svemu i svima (više od tisuću i pet stotina), to je memorija gotovo polustoljetnog vremena, “snimka” svega po čemu je značajno.“ (Milan Ivkošić)

Pavao Pavličić: Dva duga dana – Tut, Braco i Hrvoje, junaci Trojice u Trnju ponovno u akciji. Tutovi roditelji odlaze za vikend na selo, a Braco i Hrvoje dolaze kod prijatelja u Dugave, na spavanje. I već u zoru počinju se događati neobične stvari koje će od dječaka tražiti da donesu važne odluke i da se upuste u pravu pustolovinu. Tom prilikom upoznat će beskućnike, policajce, nasilnike, kolekcionare i jednu zanimljivu djevojčicu. A što je najvažnije, susrest će i neobične predstavnike životinjskog carstva. Držat će se pri tome odlučno i hrabro.

Odabrala: Mateja Hrgovan, Narodna knjižnica Vrbovec

Komentiraj

Molimo Vas da unesete svoj komentar
Molimo Vas da ovdje unesete svoje ime